Pelerinaj la Sfânta Parascheva după alte reguli, în plină pandemie

0 73

În ciuda pandemiei de coronavirus, pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva va avea loc şi anul acesta, însă, aşa cum era de aşteptat, după reguli stricte. Rândurile se vor ţine doar cu distanţare, iar odată ajunşi la raclă, oamenii vor fi nevoiţi să se dezinfecteze. În plus, pelerinajul se va desfăşura pe o perioadă mai mare decât anii precedenţi.

Din cauza pandemiei, racla Sfintei Parascheva va fi scoasă la Iași, spre închinare, cu o săptămână înainte de marea sărbătoare, iar credincioșii sunt chemați pe rând să se reculeagă. Trebuie să poarte mască, să păstreze distanța și să părăsească zona catedralei, după ce au trecut pe la moaște.

 

Procesiunea care strângea anual sute de mii de pelerini în capitala Moldovei a fost anulată. Anul acesta, credincioșii se vor putea închina mai devreme și pe rând la moaștele Sfintei Parascheva, al cărei hram este prăznuit pe 14 octombrie.

 

Pelerinii trebuie să stea la cel puțin un metru și jumătate unul de altul, să poarte măști și să-și dezinfecteze mâinile.

Constantin Sturzu, purt. de cuv. al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: „Racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în data de 8 octombrie și va sta până pe 15 octombrie. Va fi scoasă pe străzile din toate cartierele orașului Iași, pe străzile principale. Hramul de anul acesta are niște particularități și organizarea lui este una extrem de dificilă, probabil cea mai dificilă din întreaga istorie a acestei sărbători.”

Inclusiv aghiazma și busuiocul se dau la pachet anul acesta. Unii credincioși au venit și mai devreme, pentru a evita aglomerația.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata