Paradoxul „digitalizării”: Rezultatele simulării de la Evaluarea Națională anunțate peste 16 zile. 

0 188

Rezultatele de la simularea Evaluării Naționale 2024, susținută de circa 163.000 de elevi din clasa a VIII-a vor fi anunțate de Ministerul Educației abia pe 23 februarie.

Asta înseamnă peste 12 zile lucrătoare și 16 zile calendaristice. Este cel mai mare timp alocat evaluării lucrărilor de la acest tip de examinare de probă din ultimii 3 ani, iar acest fapt vine exact în momentul în care are loc evaluarea pe calculator a acestor broșuri.

Evaluarea în sistem digitalizat înseamnă, prin definiție, feedback aproape instant. Ministerul Educației din România are însă o viziune mult mai laxă a ceea ce înseamnă acest lucru și a decis ca elevii de clasa a VIIII-a și profesorii lor să primească rezultatele de la simularea Evaluării Naționale 2024 abia peste 12 zile lucrătoare și peste 16 zile calendaristice. Anii trecuți, în afară de 2021 când era pandemie, perioadele de evaluare au fost de 5-7 zile lucrătoare.

Potrivit edupedu.ro, o jumătate de lună a fost rezervată de Ministerul Educației pentru fiecare profesor evaluator să evalueze câte 50 de lucrări. Secretarul de stat responsabil cu procesul de scanare a lucrărilor și evaluare pe platforma ministerului a acestora, Sorin Ion, a declarat pe 31 ianuarie la TVR Info că anul acesta vor fi alocate câte 50 de lucrări per evaluator și nu 100 cum erau până acum. În plus, profesorii pot corecta și de acasă, adică nu mai este necesară deplasarea la școală și timp pierdut pentru asta.

„O dată cu popularea bazei de date cu elevi facem la fel și deja în acest moment în platforma de evaluare sunt înscriși toți elevii și sunt înscriși și profesorii evaluatori. Foarte bine e că sunt mai mulți decât ne așteptam, dar asta înseamnă că numărul de lucrări pentru fiecare evaluator va fi ceva mai mic. E un antrenament. Știți bine că la examen, de regulă, un evaluator are cam 100 de lucrări. De data asta ne-am propus cam 50 – o să fie mai puține, pentru că s-au înscris mai mulți evaluatori și nu intenționăm să eliminăm pe cineva. E un bun antrenament pentru la vară. Lucrările se repartizează automat, singura condiție pusă este ca evaluatorii să nu fie din județul de origine al candidatului. Or asta se întâmplă tot automatizat, pentru că în bazele de date introduse apare județul atât al elevului că cât și al profesorului evaluator“, a declarat la TVR Info Sorin Ion.

 

De la ministrul Educației, Ligia Deca, am aflat vinerea trecută că ar fi peste 6 mii de profesori evaluatori pentru limba și literatura română, tot atâția pentru matematică și încă 500 pentru lucrările în limba maternă. „În desfășurarea probelor simulării vor fi implicați aproximativ 24.000 de profesori asistenți, aproape 6.000 de profesori evaluatori la limba română și tot atâția la matematică, aproape 500 la limba maternă”, a scris ministrul.

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata