Omul de folclor Mariana Honceru a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani – FOTO – VIDEO-

0 1.427

După o viaţă dedicată folclorului autentic Mariana Honceru a primit titlul de Cetatean de Onoare a municipiului Botoșani.  Titlul a fost o acordat în cadrul ședinței de Consiliu Local cu o zi înainte de ziua de naștere a omului de folclor. Mariana Honceru este cea care a responsabilizat artistic zeci de solişti de muzică populară, cărora le-a imprimat atitudinea corectă faţă de costumul tradiţional al zonei pe care fiecare o reprezintă. Face parte din istoria spiritualităţii noastre culturale ca din generaţie în generaţie să se ridice noi şi noi personalităţi care susţin şi ţin aprinsă flacăra culturii botoşănene în întreaga diversitate a formelor ei de exprimare. AA contribuit în mod deosebit la promovarea muzicii populare româneşti în întreg spaţiul românesc, dar şi în lume, fiind promotorii ideii de unire a tuturor românilor cu Patria Mamă România.

VIDEO

Din 1986 a lucrat la Casa sindicatelor din Botoşani, contribuind la îmbogăţirea tezaurului folcloric botoşănean prin a scrie versuri de cântece populare, prin a organiza grupuri vocale şi de dansatori cu care a avut frecvente ieşiri peste hotare.
A format un grup folcloric numit „Vatra”, femei şi bărbaţi pensionari, cu care continuă să susţină spectacole.Puţini botoşăneni ştiu că în spatele unor melodii de succes stă şi munca Marianei Honceru, fost referent cultural şi bibliotecar la Casa de Cultură a Sindicatelor. Cunoscând foarte bine sufletul moldoveanului şi bazându-se pe vasta experienţă în domeniul promovării culturiitradiţionale, Mariana Honceru a creat versuri care, îmbinate cu acordurile populare, „merg la suflet”
Mariana Honceru a colaborat cu mulţi artişti. De mai mulţi ani colaborează şi cu artistul  Ion Palade, căruia i-a scris versurile melodiei „Dorul Basarabiei”, care a făcut istorie în întreg spaţiul românesc.

VIDEO

dav

 

dav

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata