locale psd
locale sus

Olimpicul international, Stefan Balauca, a primit de la IPS Teofan distinctia „Crucea Moldava”- VIDEO –

0 672

Cinci olimpici din Moldova, care au obținut rezultate excepționale la concursuri internaționale, au primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni. Printre aceştia s-a aflat şi Ştefan Răzvan Bălăucă, elevul botoşănean, ce a făcut cinste sistemului educaţional.
Ştefan Bălăucă, olimpicul internațional, a primit astăzi în fața a peste 6000 de tineri, cea mai înaltă distincție – Crucea Moldavă. A dus cu mândrie tricolorul României în lume și de fiecare dată a făcut ca inimile botoșănenilor și ale celor ce apreciază efortul intelectual să vibreze la fiecare reușită a sa. Astăzi efortul său a fost răsplătit.
Cea mai recentă dintre zecile de performanţe la aproape toate materiile la care excelează este medalia de aur obținută la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad – IESO).

Înainte de începerea slujbei, Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut un scurt cuvânt de învățătură: Dacă întrebăm, în general, cum se manifestă libertatea omului, cred că cei mai mulți dintre noi am răspunde că înseamnă să mergem unde dorim, fără nici o îngrădire și nimeni să nu ne oprească să mergem acolo unde tânjește inima noastră. Dacă ți se dă, însă, posibilitatea să mergi și în cer, să fii și pe pământ, să fii deopotrivă cu cei care au fost în istorie, dar și cu cei care vor veni, oare nu vom spune «Vreau să fiu și eu liber și în cer și pe pământ, și cu cei plecați dintre noi și cu cei care sunt acum în viață!»? Spațiul și timpul în care omul poate să împlinească această dimensiune cosmică este Sfânta Liturghie”.
Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios şi Vianis, înconjurat de un sobor de 14 ierarhi din ţară şi străinătate. Printre aceștia s-au numărat: Înaltpreasfinţitul Părinte Dimitrios, Mitropolit de Irinopolis; Înaltpreasfinţitul Părinte Nicholas, Mitropolit de Akhalkalaki şi Kumurdo; Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse; Preasfinţitul Părinte Grigorie, Episcop de Suprasl; Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei; Preasfinţitul Părinte Nicholas, Episcop de Amathus şi Vicar al Mitropoliei de Limassol. Răspunsurile la strană au fost date de tinerii participanți la ITO 2017.
După prima parte a Sfintei Liturghii și rostirea Evangheliei, Înaltpreasfințitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios şi Vianis, a citit mesajul din partea Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. „Biserica le oferă tinerilor nu doar «sprijin», ci şi «adevărul» noii vieţi divino-umane în Hristos. Tinerii ortodocşi trebuie să fie conştienți de faptul că sunt purtători ai tradiţiei seculare şi binecuvântate a Bisericii Ortodoxe, însă totodată ei sunt şi continuatorii acestei tradiţii, ei vor păzi plini de curaj şi vor cultiva cu dinamism taina cerească şi pământească a Ortodoxiei pentru a oferi mărturia creştină cea bună. Din rândul vostru vor ieși viitorii slujitori ai Bisericii lui Hristos. Voi, tinerii, nu sunteți doar „viitorul” Bisericii, ci şi expresia vie a vieţii Bisericii în prezent, în iubire de Dumnezeu şi de oameni”, a amintit Sanctitatea Sa în mesajul transmis.
În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc și hirotonia întru preot a diaconului Florin Ionuț Braiș.
Unul dintre cele mai emoționante momente din cadrul Sfintei Liturghii a fost cel în care cei peste 6.000 de tineri au cântat Paraclisul Maicii Domnului.
De asemenea, cinci olimpici din Moldova, care au obținut rezultate excepționale la concursuri internaționale, au primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni. „Ignoranța îl transformă pe om din om adevărat, în sclav, în timp ce cunoașterea, dacă e dublată și de o atitudine smerită, îl face pe om liber. Căci nimic nu e mai frumos decât să fii om inteligent și cu atitudine smerită, aceasta este cea mai potrivită combinație, așa cum cea mai urâtă este să fii ignorant și mândru. Câțiva dintre fiii Moldovei din dreapta și din stânga Prutului, fiind înzestrați de Dumnezeu cu inteligență multă, au reușit ‒ prin strădania părinților biologici și a părinților după suflet și învățătură ‒ să primească, în România și în afara ei, premii de seamă, arătând prin aceasta că omul care se străduiește și are dascăli pe potrivă învinge și primește cununa biruinței, cum spune Sfântul Apostol Pavel” a precizat IPS Teofan.
Distincția „Crucea Moldavă” a fost oferită următorilor tineri: Andrei Sandu (clasa a X-a, Colegiul Național din Iași) care a obținut medalia de aur la a XI-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului, desfășurată la Nisa, în Franța, în perioada 21-30 august 2017; Cosma Tudor Cristian (clasa a XI-a, Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași) care a obținut medalia de aur la a XXIV-a ediție a Olimpiadei Internaționale Pluridisciplinare, desfășurată la Yakutsk, Federația Rusă, în perioada 14-22 iulie 2017; Lehaci Miruna (clasa a VI-a, Colegiul Național din Iași), care a obținut locul I la Campionatul Mondial de Șah Școlar, desfășurat la Iași, în perioada 21-30 aprilie 2017; Ştefan Răzvan Bălăucă (clasa a XI-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani) care a obținut medalia de aur la a XI-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului desfășurată la Nisa, în Franța în perioada 21-30 august 2017 și medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Lingvistică, desfășurată la Dublin, în Irlanda și Alexandru Rudi (clasa a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”, din Durlești, Chișinău, Republica Moldova) care a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată în perioada 16-23 iulie 2017 la Rio de Janeiro în Brazilia.

simio cosma

VIDEO IPS TEOFAN – STEFAN BALAUCA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata