Proiectul legii apelor minerale prevede ca producătorii să se reautorizeze după reguli noi. În plus, sticlele vor fi timbrate, asemenea ţigărilor sau alcoolului. Vom şti clar sursa produsului dar şi elemente de identificare mult mai precise. Tocmai acest lucru va duce la scumpirea apei, sunt convinşi cei din domeniu.

„Nu văd rostul pentru care să se facă o timbrare suplimentară. Consumul de apă minerală sau de apă îmbuteliată nu este un viciu”, este de părere Radu Lăzăroiu, preşedinte APEMIN.

Acelaşi text le impune producătorilor reguli mai stricte în privinţa exploatării izvoarelor naturale, spre nemulţumirea acestora.

„Apele minerale în România se vând pe baza unei concesiuni. Să fie aplicate condiţiile generice ale economiei din România, să fie schimbat preţul de bază pe litru e ca şi cum eu degeaba am făcut această concesiune şi degeaba am un contract comercial cu statul român”, spune, nemulţumit, Jean Valvis.

Dacă legea se va aplica, mulţi producători de apă nu îşi vor mai putea susţine toate cheltuielile, lucru pe care îl vom resimţi tot noi, consumatorii finali, asta pentru că preţurile de la raft vor fi mult mai mari faţă de până acum.

Pe de altă parte, guvernanţii spun că, odată aplicată, legea va face ordine pe o piaţă invadată de sticle cu apă imbuteliată neconformă.

„Nu vreau sa alarmez pe nimeni, dar ce scrie pe eticheta si ce este uneori in sticla nu corespunde deloc. Nimeni nu realizeaza cata apa de masa se vinde acum in Romania si nimeni nu stie de unde provine apa de masa respectiva si care este cantitatea. Vom pune timbru pe sticla de apa ca sa avem o trasabilitate foarte clara pentru fiecare produs”, explică Mihai Fifor, Ministrul Economiei.

Textul legii se află în dezbatere publică şi poate fi studiat pe site-ul ministerului Economiei.

sursa obervator.tv