Nu mai incap mortii in cimitire : Locurile de veci vor fi concesionate dupa reguli noi

0 928

Lipsa locurilor de veci din cele două mari cimitire ale municipiului duce la reguli noi de concesionare. Reprezentanţii Urban Serv, societatea care se ocupă de administrarea cimitirelor dar şi ai municipalităţii vin cu un regulament noi de concesionare a locurilor de veci. Acesta va fi aprobat de aleşii locali în şedina de joi. Regulementul şi modificările au fost dezbătute săptămâna trecută de reprezentanţii celor două insitiţii.
Modificările vizează locurile de veci care sunt abandonate dar şi cele unde concesiunea a expirat de peste 15 ani şi nu a mai fost achitată de niciun urmaş. „Mormintele pe care vrem să le scoatem sunt cele unde urmașii nu și-au manifestat intenția de a le prelungi concesiunea și nu avem cunoștință că mai sunt urmași. Ne-am dori să cerem un acord consultativ de la Protopopiatul Botoșani, este și creștin și normal și moral acest lucru. Pentru locurile a căror concesiune este expirată se va face anunț de publicitate. Am văzut că anunțul respectiv se adresează urmașului, dlui sau dnei. Avem două situații diferite de aia am vrea să specificăm undeva chestiunea în cauză. Una este când cunoaștem foarte precis urmașul, avem documentul și în situația în care cunoaștem urmașul îl putem notifica”, a declarat Simion Drelciuc, directorul Urban Serv.
Prezent la discuţii viceprimarul Cosmin Andrei a ţinut să precizeze că modificările reflectă o realitate tristă. „Eu vreau să spun că este foarte trist ce facem astăzi aici. Nu ne mai încap morții. Și discutăm despre faptul că trebuie să distrugem niște morminte”, a spus Cosmin Andrei.
Prevederi noul regulament
– Concesiunea locului de veci se va face pe o durată de minim 7 ani şi maxim 10 ani, cu posibilitatea de prelungire. După expirarea acestei perioade beneficiarul locului de veci sau familia beneficiarului, în ipoteza în care beneficiarul a decedat, poate veni şi poate prelungi această perioadă de concesiune.
– În cazul în care în perimetrul cimitirului se constată că există morminte neîngrijite sau morminte a căror taxă aferentă concesiunii nu a fost achitată se dă un anunţ în presa locală, se afişează la poarta cimitirului şi la avizierul Primăriei obligaţia de a achita concensiunea sau îngriji locul. Dacă în timp de 3 luni beneficiarul locului de veci sau familia, sau un alt aparţinător nu respectă una dintre cele două obligaţii administratorul cimitirului poate concesiona altcuiva locul. În această ipoteză în cazul decesului noului concesionar se deshumează osemintele persoanei decedate anterior, se face o slujbă şi osemintele sunt îngropate la picioarele noului decedat iar pe crucea aferentă mormântului este trecut atât numele persoanei decedate anterior cât şi numele noii persoane decedate. Costurile necesare la deshumare, slujbă şi reînhumare vor fi suportate de noul concesionar.
– Deschirea mormântului înainte de 7 ani, respectiv dacă există o persoană decedată care a fost îngropată iar într-un interval mai mic de 7 ani altcineva din familia acestuia decedează şi trebuie să fie îngropat în acelaşi loc deschiderea mormântului înainte de 7 ani se face numai în baza unei autorizaţii eliberate de instanţă, a unei autorizaţii date de organul de sănătate competent şi înştiinţarea cel puţin a unui membru al familiei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata