parlamentare sus
achitei top

Noi modalități de achitare a contravalorii pașaportului

0 104

Noi modalități de achitare a contravalorii pașaportului.

psd parl jos

Necesitatea digitalizării serviciilor publice aduce importante schimbări în ceea ce privește modalitățile de achitare a contravalorii pașaportului prin publicarea în Monitorul Oficial nr.  802, în data de 01.09.2020 a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 152 pentru  modificarea unor acte normative în vederea extinderii categoriilor de plăți care pot fi  efectuate prin intermediul Sistemului național electronic de plată online (SNEP). 

Astfel, prin acest act normativ se aduc modificări articolului 15^1 din Legea nr. 248/2005 în sensul că, suma reprezentând contravaloarea pașaportului se achită în contul Companiei  Naționale „Imprimeria Națională” – S.A. (CNIN) prin mijloace de plată online, inclusiv SNEP  

– ghiseul.ro sau unități bancare, cu care CNIN încheie convenții în acest scop.

Începând cu data de 07.09.2020, plata contravalorii pașaportului se poate efectua astfel:

– la casieriile unităților CEC Bank, precum și la stațiile de plată Selfpay ale CEC Bank;

– online, prin platforma de plăți virtuale Ghiseul.ro.

De asemenea, toate plățile care au fost efectuate/achitate în conturile Instituțiilor Prefectului deschise la Trezorerie prin modalități variate (virament bancar, mandat poștal, mijloace de  plată online, etc.), vor putea fi utilizate de solicitanții serviciilor de pașapoarte în vederea  eliberării documentelor de călătorie și după intrarea în vigoare a modificărilor Legii nr.  248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. 

Totodată, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în situația în care, în perioada 02-06.09.2020, Instituțiile Prefectului vor încasa prin casieriile proprii și/sau conturile deschise la trezorerie  sumele reprezentând contravaloarea pașapoartelor, dovada plății rămâne valabilă pentru  depunerea cererii de eliberare a pașaportului.  

În ceea ce privește recuperarea contravalorii pașaportului achitată eronat sau pentru care nu a fost prestat serviciul aferent, aceasta se realizează, la cererea scrisă a plătitorului adresată  C.N.I.N., însoțită de documentul prin care s-a efectuat plata, în cel mult 5 zile lucrătoare de la  depunerea acestei cereri. Situațiile în care contravaloarea pașapoartelor simple  electronice/simple temporare a fost achitată până la data intrării în vigoare a prezentului act  normativ rămân supuse prevederilor normative incidente la data efectuării plății, inclusiv în  ceea ce privește procedura de restituire a contravalorii pașapoartelor. 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata