Aldet

Noi cazuri de pesta porcina au fost confirmate in judet

0 311

Membrii Comitetului Local de Combaterea Bolilor (CLCB) s-au întrunit din nou azi în şedinţă, pentru a lua act de noi cazuri de pestă porcină africană (PPA), în judeţ.

Potrivit lui Ovidiu Airimiţoaie, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), suspiciunea de PPA la porc domestic în Moara Jorii (Hăneşti), semnalată în ultima şedinţă CLCB, a fost confirmată, iar în ultimele zile au apărut două noi suspiciuni, tot la porc domestic, în localitatea Miron Costin (Vlăsineşti).
Mai mult, în cursul zilei de azi, autorităţile sanitar – veterinare au fost înştiinţate de o altă mortalitate, la porc domestic, în Vlăsineşti, probele prelevate fiind deja trimise laboratorului din Suceava.
În cazul suspiciunilor de la Miron Costin, este vorba de două exploataţii a câte 13 exemplare, respectiv 26 de porcine. În primul caz a fost înregistrată mortalitate la trei porci iar în ce de-al doilea caz, la un singur exemplar. În ambele cazuri însă, buletinele de analize emise de laboratorul din Suceava au confirmat prezenţa virusului PPA.
„Constatăm că evoluţia bolii ia amploare”, a susţinut Ovidiu Airimiţoaie, directorul adjunct DSVSA.
Potrivit acestuia, la nivelul judeţului se încearcă menţinerea situaţiei sub control, în aşa fel încât să nu fie necesare măsuri drastice dar, pentru acest lucru, autorităţile au mare nevoie de sprijinul proprietarilor de animale.
Aceştia au întărit rugămintea adresată crescătorilor să respecte măcar minimul de măsuri de siguranţă, pentru ca virusul să nu ajungă în gospodărie. Acestea fac referire la respectarea procedurilor de dezinfecţie şi schimbarea încălţămintei şi a hainelor la intrarea în adăpostul animalelor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata