Nemultumiri salariale in educatie : „Un profesor debutant are 1500 de lei in mana, un salarit necalificat din administratie dublu”

0 1.075

Salariaţii din sistemul educaţional botoşănean sunt nemulţumiţi de nivelul salariilor, cu atât mai mult cu cât sunt salarizaţi într-o grilă cu sume fixe care au fost stabilite neştiindu-se că vor fi trecute contribuţiile în sarcina totală a angajatului, în condiţiile în care alţi bugetari sunt plătiţi cu coeficienţi care se actualizează în funcţie de valoarea salariului minim. „Acest lucru este total incorect. Dacă legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi-a propus iniţial să elimine inechităţile din sistemul public în privinţa salariilor, a ajuns la a crea mai mari inechităţi. Suntem revoltaţi. Am şi transmis de mai multe ori lucrul acesta şi în perioada următoare, obiectivul nostru de revendicare este modificarea Legii 153, a grilei din această lege. Construcţia grilei nu arată care este importanţa socială a muncii din sistemul educaţional”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ.
În acelaşi timp acesta a susţinut că învăţământul nu este prioritate naţională chiar dacă în Legea educaţiei se arată că învăţământul beneficiază de 6% din PIB, bugetul pe acest an este de aproximativ 3,5% din PIB.

„Profesorul debutant va încasa în urma acestei majorări de la 1 ianuarie 1500 de lei în mână, în condiţiile în care alte persoane angajate în administraţie care nu au studii superioare, prestează muncă necalificată, primesc salarii chiar de două ori mai mari. Nu este corect. Legea de salarizare trebuia să-i aşeze într-o grilă pe toţi salariaţii plătiţi din banii statului, în funcţie de importanţa socială a muncii şi de studii, stabilind nişte priorităţi. Guvernul stabileşte că învăţământul este prioritate naţională, însă doar declarativ, pentru că atunci când vine vorba de răsplata muncii, găsim învăţământul la coadă”, a precizat Liviu Axinte.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata