Munca la negru sanctionata cu amenda de inspectorii ITM

0 470

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă au aplicat amenzi pentru munca la negru în luna februarie la şapte angajatori. Respectivele societăţi comerciale au fost amendate cu câte amendă de 20.000 de lei, rezultând astfel un total 140.000 de lei. Au mai fost sancţionaţi alţi cinci angajatori cu o sumă totală de 12.000 pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă, încălcarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară, încălcarea prevederilor legale referitoare la repausul săptămânal, precum şi nerespectarea prevederilor legale privind Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor.

Pe lângă cele 12 amenzi, inspectorii de muncă au mai dat şi cinci avertismente şi au dispus 178 de măsuri de remediere a neregulilor descoperite.

Amenzi s-au dat şi în domeniului securităţii în muncă, unde au fost constatate 138 de neconformităţi la 57 de agenţi economici. Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost; lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, nu erau întocmite instrucţiunile proprii, lipsa certificatului constatator care să ateste autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au fost îndeplinite măsurile dispuse în procesele verbale de control anterioare, angajatorii nu au informat şi instruit lucrătorii şi nu au desemnat lucrători care să aplice măsurile de prim ajutor. În aceste condiţii, au dispuse 142 de măsuri de remediere şi au fost aplicate 140 sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare de 7.000 lei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata