Moțiunea împotriva ministrului Marius Budăi, respinsă de Camera Deputaților. Marius Budăi: „A fost un exerciţiu demagogic al opoziţiei care nu a fost în stare de nimic”

0 321

Moțiunea împotriva ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost respinsă marți, 7 martie, în Camera Deputaților. S-au înregistrat 86 voturi pentru, 177 contra, două abţineri şi patru deputaţi nu au votat.

Camera Deputaţilor a votat marţi, asupra moţiunii simple împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi, depusă de 56 de parlamentari de la USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei, conform Agerpres. Moţiunea a fost dezbătută în plen luni.

Deputaţii USR şi Forţei Dreptei au afirmat, în moţiunea simplă, că sunt „prea multe dovezi privind incompetenţa şi nepăsarea de care dă dovadă” ministrul Budăi, susţinând că acesta „a clădit” un „scut în jurul specialilor şi al pensiilor speciale” şi „a pus în pericol, de dragul unor pensii nesimţite, miliardele pe care ar urma să le primească ţara pentru dezvoltare”.

 

Semnatarii au menţionat că mandatul lui Marius Budăi în fruntea ministerului a început cu „două ratări majore” – termenele asumate în programul de guvernare pentru implementarea legii salarizării şi a unei noi legi a pensiilor, iar „eşecul ministrului PSD conduce la punerea în pericol a PNRR”.

 

În moţiune se susţine că ministrul Muncii a trimis Parlamentului un proiect de lege privind pensiile speciale „vădit neconstituţional”, „care nu trece nicio pensie specială pe contributivitate, cosmetizează doar nişte detalii şi salvează, în fapt, pensiile specialilor”.

 

Iniţiatorii moţiunii mai susţin că Marius Budăi nu a majorat pensiile „nespecialilor” şi „a susţinut şi a încurajat minciuna” conform căreia 9,4% PIB, stabilit în PNRR, nu i-ar permite creşterea lor. Ei au adăugat şi că recalcularea pensiilor nu s-a făcut, iar inechităţile s-au accentuat.

 

În schimb, pentru majorarea salariilor la stat s-au găsit bani şi explicaţii, au mai arătat semnatarii moţiunii.

 

Iniţiatorii moţiunii se referă şi la pensiile administrate privat, susţinând că „se vede cu ochiul liber că PSD şi Marius Budăi au ciudă pe sistemul de pensii private – Pilonul II, transmiţând informaţii eronate cum că deficitul la bugetul de pensii s-ar datora banilor care se transferă la Pilonul II”.

În moţiune este criticat şi programul acordării de vouchere pensionarilor şi persoanelor defavorizate, susţinându-se şi că nu a fost respectat calendarul de creştere a alocaţiilor pentru copii, iar PSD nu a prezentat nicio formulă predictibilă de creştere a salariului minim care să permită angajatorilor să îşi calculeze din timp anvelopa financiară necesară.

El a declarat că „opoziţia nu a fost în stare de nimic cât a guvernat, dar face acum pe interesanta”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat, marţi, după ce Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă îndreptată împotriva sa, că demersul opoziţiei a fost unul demagogic.

„A fost un exerciţiu demagogic al opoziţiei care nu a fost în stare de nimic cât a guvernat, dar face acum pe interesanta. Mergem mai departe, avem treabă la Ministerul Muncii. Cu moţiune sau fără moţiune, munca la Ministerul Muncii este aceeaşi şi nu o face nimeni altcineva decât eu împreună cu toţi colegii mei”, a afirmat ministrul Marius Budăi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata