Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a cerut reevaluarea cauzelor decesului asistentei de la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean

0 627

Moartea asistente Lenuța Buta de la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Botoșani, transferată la Iași și tratată pentru COVID-19, a dat naștere unei dispute între cadrele medicale și autorități. Clarificări în această situație a cerut și ministrul sănătății Nelu Tătaru. Asistenta a fost inițial declarată decedată din cauza noului coronavirus, dar INSP a revenit asupra comunicării – ultimele două teste au ieșit negative. Colegii asistentei spun însă că aceasta nu suferea de alte afecțiuni și cer ca decesul să fie încadrat corect. „Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a cerut reevaluarea cazului 1178. Din primele informații, chiar dacă exista 2 teste negative efectuate la interval de 24h, totuși persoana a suferit leziuni grave în urma infectării care au cauzat decesul. Ministrul Sănătății a solicitat astăzi INSP clarificări” , transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Daniel Bulboacă, liderul Federației Solidaritatea Sanitară din Botoșani susține ca asistenta Lenuța Buta  a fost răpusă de COVID-19 conform definiției de caz. „Avea 45 de ani și nu era cunoscută ca având alte afecțiuni. A fost infectată SARS-CoV-2 în timp ce îngrijea pacienți COVID-19. A decedat în data de 23.05.2020 în urma complicațiilor generate de această boală. Este unul dintre (prea) mulții angajați din sănătate căzuți la datorie. Din nefericire, această tragedie este și un simbol al nerecunoștinței autorităților față de sacrificiul salariaților din sănătate.*Decesul la pacient confirmat cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, […] și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului.* Fiind internată încă la Iasi in momentul decesului este clar ca nu putem vorbi despre o recuperare completă”, a precizat Daniel Bulboacă.

În semn de solidaritate marți în ziua înmormântării Lenuței Buta în toate unitățile medicale din Botoșani dar și în țară colegii au ținut un moment de reculegere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata