parlamentare sus
achitei top

Ministrul Agriculturii da vesti bune celor din Copălău : Daea promite sprijin cultivatorilor de usturoi

0 447

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a organizat o întâlnire cu producătorii de usturoi, importatori şi autorităţi pentru a sprijini eficientizarea culturii usturoiului, care a pierdut tot mai mult teren în România din cauza importului masiv din ţări terţe, informează MADR.

psd parl jos

Cultivatorii de usturoi din zonele consacrate (Copălău – judeţul Botoşani, Teleorman, Dolj, Mehedinţi, Iaşi şi Timiş) s-au plâns de costurile mari de producţie, deficitul de sămânţă din soiuri autohtone, de lipsa maşinilor şi utilajelor necesare eficientizării acestei culturi, dar și de slaba asociere a micilor producători, valorificarea producţiei către piaţă, depozitarea, păstrarea şi ambalarea corespunzătoare, astfel încât să fie satisfăcute nevoile pieţei.

Pe de altă parte, în cadrul discuţiilor a reieşit interesul comercianţilor de a încheia contracte ferme cu producătorii, în contextul în care preferinţele consumatorilor români sunt tot mai mult orientate spre produsele autohtone de o calitate ridicată.

 

În România, suprafaţa cultivată cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.936 hectare, cele mai multe suprafeţe fiind mici şi foarte mici, exploatate de ferme de familie şi mici fermieri.

 

MADR are în vedere identificarea de soluţii pentru sprijinirea sectorului şi crearea de lanţuri de distribuţie, între producători şi comercianţi.

 

În perioada următoare se va organiza o nouă reuniune la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a stabili care sunt sarcinile ce revin fiecărui actor de pe filieră.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata