Ministerul Agriculturii va implementa un Program cerut de senatorul Lucian Trufin pentru sprijinirea cultivatorilor de usturoi

0 329

Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică “Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. Documentul conține prevederi referitoare la potențialii beneficiari, condiții de eligibilitate, modul de acordare a ajutorului de minimis, valoarea anuală totală a acestuia, precum și modalitățile de verificare și control. Proiectul este în conformitate cu Programul de Guvernare 2017 – 2020 al coaliției PSD – ALDEși anume capitolul „Politici agricole și de dezvoltare rurală – programul de susținere pentru produse deficitare”.

“În România se cultivă usturoi pe o suprafaţă tot mai mică, de aproximativ 10.000 de hectare de teren, iar magazinele sunt pline de marfă de import. Spre exemplu, din datele Institutului Național de Statistică pentru anul 2017 România a importat usturoi, ceapă, praz şi alte legume aliacee în valoare de 27.4 milioane de euro, iar potrivit Eurostat, doar usturoi am importat de aproximativ 14,5 milioane de euro. Acesta este motivul pentru care am cerut oficial Ministerului Agriculturii încă din luna mai a.c introducerea usturoiului în lista produselor care necesită o finanțare specială” a declarat senatorul Lucian Trufin.

Programul se va derul în perioada 2019 – 2021, suma maximă ce va putea fi primită de cultivatori fiind de 1000 euro/HA, cu condiția de a comercializa minim de 5000 kg/HA.

“În vara acestui an împreună cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale am participat la o întâlnire cu producătorii de usturoi din comuna Copălău. Le-am ascultat atunci problemele iar una din soluțiile cerute de aceștia a fost instituirea unei scheme de ajutor pentru susținerea producției de usturoi pe modelul HG 39/2017- Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate. Am promis atunci că voi face toate demersurile necesare și posibile în calitate de parlamentar, iar astăzi am bucuria să-i anunț pe cultivatorii de usturoi că vor primi sprijinul promis”, a mai declarat senatorul social – democrat.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata