Mihaela Stoiciuc, vicepreședintele AUR Botoșani: „Trebuie tăiat răul din rădăcină și schimbat totul!”

0 1.343

Mai mult ca oricând realizăm că trăim într-o epocă a “las’ ca merge și așa”, “a furat, dar a și dat ceva”.

Abuzul a devenit atât de încetățenit încât nu se mai face diferența între el și normalitate.

 

Votantul (da, votantul! om complex, dar îl precizez aici doar prin prisma dreptului pe care și-l exercită în cabina de vot și care mă afectează și pe mine, inevitabil) este atât de prins în această relație toxică cu clasa politică încât, cu siguranță, nu poate fi decât sub mirajul sindromului Stockholm – pentru a putea supraviețui, își adoră asupritorul.

 

Nu sunt de acord cu atacurile la persoană și nu cred ca trebuie să ne intereseze pe noi cine e amantul cui, dacă e sau dacă a fost. Singurul lucru care ar trebui să ne intereseze este ca, din nou (!), iese la suprafață o angajare trucată, furată, abuzivă, încălcând drepturile altor cetățeni de a fi încadrați în acel post pe merit.

 

Știu, cei care au primit o sticlă de ulei, o bordură, o floare – vor plânge impresionați de teoria conspirației. Nu, nu este nicio teorie a conspirației, acesta este realitatea, devenită practică pe față în PSD în ultimii ani. Exasperant. Când vă moare omul drag în spital – să știți ca poate fi din cauza unei persoane care și-a cumpărat locul de muncă acolo. Când vă calcă organul de control în cel mai pur spirit milițienesc – să știți că poate fi din cauza neștiinței sau a supunerii către cel care l-a angajat pe ochi frumoși. Când se pierd sau se cheltuie greșit banii bugetului – este incapacitatea celor numiți politic sau care au plătit să fie acolo, fără a demonstra reale capacități. Și așa mai departe.

 

Practica aceasta profund dăunătoare pentru calitatea vieții cetățenilor simpli a devenit din ce în ce mai agresivă începând cu era PDL, acum 20 de ani. Atunci s-a politizat totul. Pentru a-și întări puterea, funcțiile în buget au început a fi ocupate doar de oamenii partidului. Mai timid, apoi din ce în ce mai agresiv. Totul a culminat cu suspendarea pe varii motive a concursurilor și practicarea “numirilor” – pentru 6-12-24 luni, eventual cu prelungire. Eventual, tot a oamenilor partidului. Reluarea concursurilor s-a făcut cu înființarea caracatițelor mafiote care cerneau angajații – în funcție de postul vizat, ori după culoarea politică, ori/și după bani.

 

Să nu ne amăgim și să credem ca PSD a inventat apa caldă – nu, ei doar au preluat și perfecționat acest lucru de la PDL->PNL, în actualul mandat ajungându-se la situații aberante (vezi conducerea Mavromati). Și totul a început din momentul în care votanții au pus ștampila pe șoferi pe post de miniștri, pe profesori de fizică pe post de specialiști în agricultură și infrastructură, pe personaje fără bac pe post de primari șamd.

 

Nu cred ca primarul urbei noastre va ieși neșifonat din toată această situație – îmi pare rău pentru el, nu doresc nimănui să treacă prin ce trece el acum, dar, din nefericire, trebuie să ne asumăm consecințele faptelor noastre. Este suspect momentul și modul în care candidatul cu cele mai mari șanse la primărie a fost “executat”? Clar că e suspect! Mai mult decât suspect! Clar că nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Îmi doresc foarte mult să se împlinească justiția în țară – dar îmi doresc ca acest braț să fie corect, nepărtinitor și nemanevrat de interese obscure.

 

Am greșit ca votanți? Da, am greșit. Problema care mă îngrozește este ca văd lumea pregătită să facă exact aceeași greșeală și la alegerile din 2024. Pendularea aceasta bolnavă între două partide care nu au făcut decât să demonstreze ca nu pot să facă ceva bun pentru noi este groaznică pentru evoluția Botoșaniului. Este fantastică obtuzitatea în gândire – nu contează, îl votăm tot pe el sau dacă nu, ne întoarcem la ăla vechi. Refuzul de a privi și analiza alte variante mă sperie. Insistența de a rămâne blocați într-o paradigmă total dăunătoare este dezarmantă pentru cei care, ca mine, luptă pentru o schimbare reală.

 

Da, înțeleg – trei sferturi din bugetari le sunt datori PSD sau PNL cu jobul lor și jumătate din oamenii de afaceri au contracte cu autoritățile locale/centrale. De aceea lipsa de curaj pentru a face o schimbare, lipsa de curaj pentru a avea o reacție, lipsa de asumare.

 

La acest moment, politica și administrația sunt într-un asemenea hal de pervertite, încât nu mai merge cu mănuși, cu degețelul mic ridicat, cu reciclări de oameni. Trebuie tăiat răul din rădăcină și schimbat totul. Decât candidați cu asemenea experiență politică dezastruoasă de 2-3-5 mandate, mai bine candidați noi, capabili să învețe și să facă lucrurile corect, pentru comunitate. Mai greu, dar corect, cinstit. Vă garantez ca aceștia din urmă vor face mai puțin rău decât ceilalți, care au demonstrat deja de ce sunt în stare.

 

În concluzie, trebuie să spunem lucrurilor pe nume – suntem într-o mare găleată, toți. Și va fi mult mai greu, mult, mult mai greu. Industria e praf, agricultura e zero, suntem județ “capăt de linie”, nu de tranzit și, după cum ne demonstrează realitatea ultimilor ani, nu ai cu cine urni lucrurile, pur și simplu. Avem nevoie de o resetare politico-dministrativa TOTALĂ pentru a putea obține o mică șansă pentru anii următori. Nu, dragii mei, în alte județe ale țării NU se trăiește în mizeria asta, nu e ca la noi. Vă rog din suflet – în ultimul ceas, fiți înțelepți, gândiți, analizați, alegeți grâul de neghină, dați șansa oamenilor noi, cu iubire de țară și de comunitate, nu mai înghițiți toate prostiile de la TV, faceți-vă propriile voastre păreri. Altfel, va fi dezastru!

Comunicat de presă 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata