locale psd
locale sus

Metodologia de evaluare a calitatii manualelor scolare a fost lansata in dezbatere publica

0 852

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a lansat în dezbatere publică Proiectul de metodologie privind evaluarea calităţii proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar, acesta vizând modul în care se va face analiza cărţilor care ajung pe băncile elevilor.

Proiectul a fost lansat în dezbatere pentru a se stabili calendarul pentru evaluarea proiectelor de manuale şcolare, criteriile de evaluare a calităţii ştiinţifice, coordonatorul procesului de evaluare, experţii cooptaţi, dar şi modul în care vor fi acordate punctajele pentru manualele participante.

„Evaluarea calităţii ştiinţifice a conţinutului fiecărui proiect de manual şcolar este realizată de către trei experţi cooptaţi-cadre didactice/specialişti externi: un cadru didactic din învăţământul superior, un cadru didactic din învăţământul preuniversitar şi un specialist extern în domeniul pedagogie/psihologie/psihopedagogie”, potrivit proiectului lansat în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei.

Procesul de evaluare a proiectelor de manuale şcolare este confidenţial, pentru toate persoanele implicate, până în momentul comunicării rezultatelor finale.

„Un proiect de manual şcolar este considerat Admis din punctul de vedere al criteriilor de evaluare a calităţii ştiinţifice atunci când întruneşte minimum 85 de puncte din 100 de puncte posibile”, se menţionează în documentul citat.

Conform sursei citate, toate proiectele de manuale şcolare declarate Admise în urma încheierii sesiunilor de evaluare şi de reevaluare sunt supuse unui proces de avizare ştiinţifică desfăşurat de câte o comisie pe fiecare domeniu formată dintr-un reprezentant al Academiei Române, un reprezentant al IŞE şi un reprezentant al MEN/CNEE.

„Toate proiectele de manuale şcolare care primesc aviz favorabil din partea comisiei de avizare ştiinţifică se aprobă prin ordin de ministru pentru utilizarea la clasă şi se postează, fără datele de indentificare ale ofertanţilor, pe platforma www.manuale.edu.ro în vederea realizării selecţiei şi comenzilor. Manualul şcolar care înregistrează cele mai multe comenzi este declarat manual şcolar de
bază, şi va fi înaintat EDP în vederea editării, tipării şi distribuirii gratuite în toate unităţile şcolare din învăţământul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale, nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare”, se menţionează în proiect.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata