Medicul din Botosani, Mihai Lucan, gasit in conflict de interese de ANI

0 746

Agentia Nationala de Integritate anunta ca  urologul botoşănean Mihai Lucan a fost gasit in conflict de interese in perioada 2012 – 2016.

Potrivit unui comunicat de presa, in intervalul 26 iunie 2016 – 30 decembrie 2016, clinica Lukmed (unde Lucan si sotia sa sunt asociati, iar fiul este administrator) a incheiat un contract cu Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca (unde Lucan a fost sef de sectie – Sectia Clinica Urologie II), incalcand astfel regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa.

Intre cele doua institutii medicale s-a incheiat un contract de prestari servicii medicale, dar si patru acte aditionale pentru prelungirea duratei acestuia.

Astfel, medicul Lucan a incalcat mai multe articole din Legea nr. 95/2006, arata sursa citata:

Art. 178, alin. 2 – Constituie conflict de interese detinerea de catre manager sau reprezentant al persoanei juridice de parti sociale, actiuni sau interese la societati reglementate de Legea nr. 31/1990, sau ONG-uri care stabilesc relatii comerciale cu spitalul la care persoana in cauza exercita functia de manager;
Art. 185, alin. 15 – Dispozitiile art. 178 se aplica si sefilor de sectie, de laborator si de serciviu medical din spitalele publice;
Art 187, alin. 13 – Dispozitiile art.178 referitoare la conflictul de interese se aplica si membrilor consiliului de administratie.

Potrivit ANI, medicul a fost informat ca a fost gasit in conflict de interese si a si depus la dosarul de evaluare un punct de vedere in exercitarea dreptului de aparare.

“Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese (…) constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective (…). Persoana (…) fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese (…) este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica (…) pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului”, mai arata ANI in comunicatul de presa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata