locale psd
locale sus

Masuri speciale in cinci comune din Botosani inainte de carantinare

0 427

Măsuri speciale și monitorizarea respectărilor prevederilor pentru prevenirea răspândirii COVID-19 au fost luate și pentru localitățile Cristești, Leorda, Vorona, Vlădeni, Frumușica. Acestea au rate de incidență de peste 7 la mia de locuitori și care sunt monitorizate în continuare de DSP. La Cristești rata de infectare a fost marți de 8,59 la mia de locuitori (42 de cazuri în ultimele 14 zile), Leorda 7,07 la mia de locuitori (19 cazuri în ultimele 14 zile), Vorona cu o incidență de 5,81 (44 de cazuri în ultimele 14 zile), Vlădeni 5,34 la mia de locuitori (26 de cazuri în ultimele 14 zile) iar la Frumușica rata de incidență a ajuns la 6,80 la mia de locuitori (40 de cazuri în ultimele 14 zile).

Reprezentanții Instituției Prefectului, ai Direcției de Sănătate Publică și ai structurilor MAI, împreună cu primarii din cele cinci comune au analizat marți dimineață o serie de restricții ce, dacă ar fi respectate, ar putea duce la evitarea carantinării.

Astfel,

  • masca devine obligatorie atât în spații închise cât și deschise,
  • consumul băuturilor alcoolice și al alimente în spații publice devine interzis în perioada imediat următoare,
  • circulația cetățenilor se va evita între orele 20.00 și 05.00,
  • programul de lucru al magazinelor se restrânge la intervalul orar 05.00-20.00,
  • evenimentele sportive, culturale și spectacolele se vor evita
  • evenimentelede private de tipul botezurilor, nunților vor fi permise cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea spațiului, acestea făcând dovada vaccinării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul certificatului verde,
  • înmormântările și slujbele religioase trebuie organizate cu respectarea măsurilor de distanțare fizică și alte norme de sănătate publică.

Primarii acestor comune au posibilitatea să stabilească prin comitetele locale pentru situații de urgență măsuri suplimentare, dacă le consideră necesare, urmând să analizeze cu directorii de școli dacă se impune, punctual, suspendarea cursurilor în format fizic și comutarea pe școala online.

Autoritățile atenționează că în perioada urmăroare se va intensifica activitatea de verificare a modului în care sunt respectate aceste măsuri, fiind vizate, în mod special, spațiile comerciale, stațiile și mijloaceșle de transport în comun și alte spații cu potențial de aglomerare umană.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata