parlamentare sus
achitei top

Marius Budăi: „Solicităm Guvernului dialog, plan economic național, măsuri de menținere a puterii de cumpărare a cetățenilor români, transparență bugetară”

0 89

Guvernați, nu mințiți!

psd parl jos

România în comă economică chiar înainte de criza coronavirus

Veștile proaste privind viitorul economiei românești abundă în aceste zile. Cădere economică de 5-7%, deficit bugetar de 5-9% din PIB, costuri de finanțare în creștere, triplarea ratei somajului, peste 1 milion de contracte de muncă suspendate.

Atunci când toate statele europene implementează măsuri de stimulare economică de 10-15% din PIB, Guvernul PNL adoptă măsuri marginale, inactive încurajând închiderea firmelor și trimiterea oamenilor în somaj tehnic.

A trecut mai mult de o lună de zile și nu există vreun IMM care să fi luat vreun credit garantat pentru capital de lucru și investiții. A trecut mai mult de o lună de zile și nu există vreun român care să fi putut suspenda, fără dobândă la dobândă, rata la bancă.

În tot acest timp ni se spune că am ajuns cu banii la buget la fundul sacului. Se omite faptul că prin OUG nr. 29/2020 toate firmele din România au fost încurajate ca timp de trei luni să nu plătească niciun leu impozite și taxe la buget.

Dar de ce am ajuns cu banii de la buget la fundul sacului?

În principal din cauza politicii fiscal-bugetare inconștiente din ultimele 5 luni și jumătate. Pentru noiembrie si decembrie au invocat greaua moștenire. Au garantat că în 2020 vin cu un buget nou, că pornesc de la zero. Și l-au asumat, fără dezbateri în Parlament, pentru prima dată de la Revoluție.

Ce arată tabloul macroeconomic? Datele din luna februarie 2020, de dinainte de apariția crizei coronavirus arată dimensiunea dezastrului în finanțele țării.

19 miliarde lei împrumutati doar în prima lună din 2020, ponderea datoriei guvernamentale in PIB crescând de la 34,6% la 37,2% din PIB, la nivelul din anul 2016. Ce s-a făcut cu banii? Pentru ce atâtea împrumuturi?

Conform datelor oficiale, deficitul bugetar ajunsese în februarie deja la 8,3 miliarde lei, atenție, fără a fi luată vreo măsură de stimulare economică. La martie, deja deficitul bugetar s-a dublat față de februarie.

Doar în luna martie 2020, rezervele valutare internaționale ale României au fost mai mici cu 1,7 miliarde euro față de luna precedentă. Conform datelor BNR, în primele două luni, investițiile străine directe au scăzut cu 1 miliard de euro față de aceeași perioadă a anului anterior.

Datoria externă a crescut cu 5 miliarde de euro față de primele 2 luni din 2019. Imens.

Din punct de vedere fiscal-bugetar, economia intrase deja în groapă încă dinainte de aplicarea măsurilor de protecție contra crizei coronavirus și stimulare economică.

Rezultat:

– economia reală este ținută în comă indusă;

– cădere economică, falimente, șomaj, criză fiscal bugetară.

Încă mai putem salva țara de la un impact economic negativ.

De aceea, noi PSD, solicităm Guvernului dialog, Plan Economic Național, măsuri de menținere a puterii de cumpărare a cetățenilor români, transparență bugetară.

De aceea, noi PSD, propunem măsuri clare și suntem deschiși unui dialog constructiv între toate partidele politice.

Comunicat de presa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata