parlamentare sus
achitei top

Marius Budai: „România are a patra cea mai mare inflație dintre țările UE, conform Eurostat”

0 60

Încă o „performanță” marca Guvernul Orban_PNL și fantasticul premier dezertor Cîțu.

psd parl jos

Incompetența Guvernului Orban_PNL lovește puternic în puterea de cumpărare a cetăţenilor români. Inflația crește, puterea de cumpărare a românilor scade.

Astăzi INS a anunțat o inflație calculată pe baza IPC de 2,7%. România are a patra cea mai mare inflație dintre țările UE, conform Eurostat (metodologie IAPC).

Creșterea inflației pe fondul lipsei de măsuri de creștere a veniturilor înseamnă scăderea puterii de cumpărare a românilor. În plus, deprecierea cursului de schimb leu/euro la maxime istorice pune presiune pe creșterea ratelor bancare, pe chirii și facturile la utilități, care sunt exprimate în euro.

Guvernul actual nu a făcut nimic pentru sprijinirea veniturilor populatiei și creșterea puterii de cumpărare a acestora. În timpul ultimei guvernări social-democrate, ianuarie 2017 – octombrie 2019, puterea de cumpărare a câștigului salarial mediu net a crescut cu 25%, iar creșterea puterii de cumpărare a punctului de pensie a fost de 35%.

Guvernul actual nu respectă legea privind creșterea punctului de pensie cu 40% și nici pe cea a dublării alocațiilor pentru copii. În plus, nu respectă legea privind majorarea salariilor profesorilor, creștere ce trebuia să fie implementată începând cu 1 septembrie 2020.

Puterea de cumpărare scade în România. Dacă vom lua exemplul pensionarilor, vom vedea că așa zisa “mărire” a pensiilor cu 14% (de fapt tăierea cu două treimi a procentului prevăzut de lege pentru creșterea pensiilor) nu acoperă nici măcar inflația din perioada octombrie 2019 – până în prezent, la produsele de bază pe care le consumă pensionarii României. Doar de la începutul acestui an, prețurile la alimente de bază au crescut cu 15% la fasole boabe și alte leguminoase, 16% la fructe proaspete, 13% la citrice, 7% la făină dar și 12% la servicii poștale. Și asta în condițiile în care Statistica nu înregistrează creșterea reală de prețuri resimțită de pensionarii români la medicamente, utilități și alimente de bază. Aceasta este mult mai mare.

Cei 5 milioane de pensionari români au fost păcăliți de Guvernul Orban_PNL. Li s-a promis că se va aplica creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie dar cu 2 săptămâni înainte de majorare li s-a spus că nu sunt bani pentru ei. Ceea ce se poate observa este că 14% din septembrie este mai puțin decât creșterea prețurilor la alimentele de bază. Astfel, pensionarii români au fost păcăliți.

Două întrebari pentru fantasticul premier dezertor Cîțu:

1. Dacă pentru pensionari, copii și profesori nu s-au mai găsit bani în buget, pentru despăgubiri, pentru fondul de rezervă, pentru 3 companii care asigură creditul comercial, pentru a susține mall-urile și festivalurile de muzică, cum s-au găsit bani?

2. Dacă pentru pensionari nu s-au mai găsit bani în buget, de ce ați tăiat, la rectificarea bugetară, 6,8 MILIARDE de lei din bugetul Ministerului muncii?

Comunicat de presa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata