Marius Budai: „Rectificarea pozitiva aduce mai multi bani in buzunarul romanilor ”
Deputatul PSD Marius Budăi, membru al Comisiei pentru pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților a declarat că rectificarea bugetară propusă de Guvern este pozitivă și își propune să transfere o parte din creșterea economică în buzunarul românilor.
„Încasările la buget sunt cu 1,06 miliarde lei în plus față de ce s-a prevăzut inițial. Deci dacă e în plus, înseamnă că rectificarea este pozitivă. Nu e nimic de dezbătut aici. În ceea ce privește repartizarea banilor pe ministere, ea reflectă unul din obiectivele principale angajate de PSD în campanie: creșterea economică să se simtă și în buzunarul românilor, să nu fie doar pe hârtie cum era înainte. Avem creștere economică de 5,7%, iar acum vedem că o mare parte din sumele alocate la rectificarea bugetară se duc la salarii și pensii. Vorbim în special de creșterea salariilor la medici și profesori, dar și a bugetului de pensii”, a declarat Marius Budăi.
Pe de altă parte, deputatul PSD susține că sursa de finanțare pentru investiții nu va fi afectată de această rectificare bugetară. „ S-a creat un coș comun la Ministerul Finanțelor, de unde se vor putea finanța toate proiectele de investiții cu fonduri europene. Acest fond de la Finanțe va putea fi accesat de fiecare minister, pe măsură ce finalizează licitațiile pentru proiectele propuse. Dacă sumele ar fi rămas alocate pe bugetul fiecărui minister, exista riscul ca o parte din bani să rămână necheltuiți, ca urmare a nefinalizării licitațiilor până la finalul anului din cauza contestațiilor sau litigiilor neimputabile Guvernului”, a explicat Budăi.
Întrebat dacă rectificare pozitivă bazată pe transferul de dividende de la companiile de stat nu va afecta investițiile prevăzute de acestea, reprezentantul PSD a atras atenția că e vorba de sume acumulate mai multe ani la rând și că vor fi transferate doar sumele care depășesc bugetele de investiții ale acestor companii. „Vă rog să observați că e vorba de profiturile obținute de aceste firme de stat în ultimii 2-3 ani, fără că ele să fi fost constituite ca dividende. Guvernul a analizat bugetele de investiții ale companiilor din portofoliul său, iar banii în plus s-au transferat la buget sub formă de dividende, circa 1,5 miliarde lei. Nu s-a tăiat nimic. S-au luat bani care altfel ar fi rămas neutilizați, ceea ce e perfect valabil pentru că banii trebuie să circule în economie, nu să stea degeaba în conturi”, a precizat deputatul PSD.