Marius Budăi, despre adoptarea monedei euro: „Dacă Europa va fi cu două viteze ar trebui să ne suim în trenul cu viteză mai mare”

0 591

Parlamentarul social-democrat Marius Budăi, președintele Comisie pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a declarat miercuri că România are toate șansele ca în 2024 să adopte moneda Euro, iar clasa politică ar trebui să realizeze un consens pentru atingerea acestui obiectiv. „Adoptarea monedei Euro ar fi un pas natural pe care România trebuie să-l facă după aderarea la NATO și Uniunea Europeană. În an centenar, clasa politică ar trebui să se unească pentru realizare acestui proiect național. Dacă vom avea o Europă cu două viteze, atunci ar fi bine să ne urcăm cât mai repede în trenul care va merge cu o viteză mai mare”, a declarat Marius Budăi.

Acesta a subliniat că în ultimul Raport al BNR pe tema inflației din 9 februarie 2018, se evidențiază faptul că România îndeplinește cel puțin 4 din cele 5 criterii minimale necesare pentru adoptarea monedei europene: deficit sub 3%, rată scăzută a inflației, curs valutar stabil și datorie guvernamentală mică. De asemenea, România nu respectă decât unul dintre cele 14 criterii monitorizate de Comisia Europeană în Procedura de Dezechilibru Economic, comparativ cu alte state din Zona Euro, care nu îndeplinesc 3 sau 4 condiții de stabilitate macroeconomică. „În momentul de față circa 70% din activitățile economice se fac prin raportare la moneda Euro, cu plata în Lei la cursul zilei. Deci pentru mulți schimbarea nu ar fi decât că în portofel în loc de lei ar avea euro. În schimb, pentru economie ar fi mai multe beneficii, începând de la dobânzile mai mici la bănci pentru firme, stat și populație, de la o inflație mult mai mică și mai stabilă, până la stimularea exporturilor și atragerea de investiții”, a explicat Budăi, care a admis și existența unor riscuri care însă pot fi prevenite.

Declarațiile lui Budăi au loc după ce în cadrul Congresului PSD din 10 martie 2017, social-democrații au votat Convenția națională pentru adoptarea monedei euro, prin care propun ca până la 1 decembrie 2018, toate partidele politice să ajungă la un consens pentru realizarea acestui obiectiv. La scurt timp, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, a apreciat Convenția propusă de PSD și i-a invitat pe liderii politici de la București să se pregătească serios pentru acest pas: „Este o veste bună că există consens politic pentru adoptarea euro în România. Trebuie să fiți foarte serioși pentru a ajunge acolo, pentru că dacă intrați în zona euro fără să fiți pregătiți problemele pot fi majore. Acum că există acest proiect, pregătiți-l!”, a spus Moscovici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata