Lovitura pentru buzunarele romanilor: in doua zile se scumpesc gazele

0 736

Bugetul românilor mai primeşte o lovitură. Chiar de când vine frigul, iar centralele termice vor funcţiona la capacitate maximă, gazele se vor scumpi. Asta după ce pe parcursului anului trecut, autorităţile au tot amânat măsura.

În urmă cu puţin timp şi pe repede înainte, s-a decis de către Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei ca preţul gazelor să crească de pe 10 ianuarie cu peste 8%.

Majorarea preţului a fost cerută de furnizori pentru că şi costurile lor pentru achiziţia a gazelor naturale vor creşte de la 81,48 de lei- MWH PÂNĂ la 88,28 de lei.

Asta înseamnă că o familie care plăteşte acum o factură de 200 de lei, în două zile va plăti mai mult cu 16 lei. Anul trecut şi energia electrică s-a scumpit cu 5% în luna octombrie.

”Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piaţă, pe baza cererii şi ofertei şi constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) şi, implicit, a preţurilor finale la consumatorii casnici”, a informat ANRE, potrivit observator.tv.

Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în şedinţa Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017. Ulterior, furnizorii au solicitat creşterea acestei valori datorată creşterii preţurilor cu achiziţia gazelor naturale din producţia internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG. Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh.

”Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienţi casnici reglementaţi, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh. Modificarea valorii CUG generează o creştere a preţurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale preţurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018. Impactul unitar în preţurile practicate de furnizorii clienţilor casnici reglementaţi, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezinta o crestere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/luna/loc de consum”, a precizat ANRE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata