Lista restricțiilor care vor intra în vigoare de luni

0 1.323

Autoritățile au venit vineri, în cadrul Ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență, cu o propunere în ceea ce privește restricțiile care ar urma să intre în vigoare începând de luni.

Astfel, măsurile discutate în cadrul ședinței sunt următoarele.

 

– interzicerea, pentru o perioadă de 30 de zile, a circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22:00-05:00, cu anumite excepții;

 

– interzicerea, pentru o perioadă de 30 de zile, a desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21:00-05:00

– activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor și la terase să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00;

 

– interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor;

 

– interzicerea participării spectatorilor la competițiile sportive;

– accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;

 

– organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați;

 

– accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;

– abilitarea Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022;

 

– instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

 

Președintele va anunța noile restricții în această seară. Cel mai probabil ele vor fi cuprinse într-un proiect legislativ, pentru că Guvernul are puteri limitate.

 

Proiectul ar urma sa fie votat in Parlament în procedură de urgență.

UPDATE

Sedinta de guvern s-a terminat. Autoritățile au stabilit restricțiile care vor intra în vigoare începând de luni.

 

Începând cu 25 octombrie 2021, următoarele restricții vor intra în vigoare:

 

– Persoanele nevaccinate nu vor mai putea circula între 22.00 şi 05.00 (pentru 30 de zile).

 

Excepții fac: deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată la distanţă; achiziţionarea de medicamente; deplasarea; persoanelor din motive justificate (vaccinarea/îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie); deplasarea în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii cu avionul, trenul, autocare şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.

– Restaurantele, cafenelele și terasele vor funcţiona în intervalul 05.00 – 21.00, iar magazinele vor fi deschise în intervalul 05.00 – 21.00.

 

– Muzeele, bibliotecile, cinematografe, librării, săli de spectacole/concerte, sli de sport/fitness jocuri de noroc piscine interioare locuri de joacă pentru copii, târguri, bâlciuri, talciocuri, vor funcționa de la 05.00 până la 21.00, cu capacitate de 30%.

 

– Farmaciile, benzinăriile, livrările la domiciliu, transportul rutier de mărfuri şi persoane pot să îşi desfăşoare activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

– Barurile, cluburile și discotecile se închid pentru 30 de zile.

 

– Se interzic nunţile, botezurile, mesele festive.

 

– Se interzic cursurile de instruire, workshop-urile, conferinţele, precum şi concertele şi spectacolele organizate în alte spaţii deschise sau închise cu excepţia celor special destinate care aparţin instituţiilor de spectacole şi/sau concerte.

– Competiţiile sportive vor fi organizate fără spectatori, timp de 30 de zile.

 

– Mitingurile sau demonstraţiile se vor desfășura cu cel mult 100 de persoane (pentru VACCINAŢI sau TRECUŢI PRIN BOALĂ ).

 

– Slujbele se vor desfăşura în interior sau exteriorul bisericii cu asigurarea de 2mp pentru fiecare persoană şi purtarea măştii.

 

– Activităţile recreative se vor desfășura cu cel mult 10 persoane, dacă nu sunt din aceeaşi familie, doar pentru VACCINAŢI sau TRECUŢI PRIN BOALĂ.

 

– Timp de 30 de zile, persoanele vaccinate sau trecute prin boală, care se află în a 15-a și a 180-a zi vor avea acces în mall, centre comerciale, hotel, restaurant, cafenele sau altor unităţi de alimentaţie publică în care se pot consuma alimente, băuturi. Copiii sub 12 ani vor putea intra dacă sunt însoţiţi de un adult vaccinat sau trecut prin boală.

 

– Nevaccinații vor putea participa la slujbe religioase, în magazine alimentare (dispuse în afara centrelor comerciale) și vor putea merge la târguri, bâlciuri, talciocuri.

 

– Programul de lucru, atât la stat, cât și la privat, va fi organizat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi (acolo unde specificul permite). Unde nu poate fi impusă telemunca, programul va fi organizat în ture.

 

– Accesul în instituţiile publice va fi permis doar pentru vaccinați, testați și trecuți prin boală.

-Excepție fac: situaţii de urgenţă (certificat de deces, certificat de naştere,etc) – on-line sau în spaţii deschise, la ghişee dispuse direct în exteriorul clăririlor; copiii mai mici sau cu vârstă de 12 ani dacă sunt însoţiţi de un adult vaccinat sau trecut prin boală.

 

– Accesul în birouri private va fi permis doar pentru vaccinați, testați și trecuți prin boală (la firme cu cel puţin 50 de persoane simultan).

 

-Excepție fac: copiii mai mici sau cu vârstă de 12 ani dacă sunt însoţiţi de un adult vaccinat sau trecut prin boală.

 

– Certificatul verde va fi obligatoriu la muncă, atât la stat, cât şi la privat (pentru companiile, instituţiile care au cel puţin 50 de persoane).

 

– Vacanţă de 2 săptămâni pentru elevi, în perioada 25 octombrie-5 noiembrie.

 

– Se suspendă after-schoolurile timp de 2 săptămâni.

 

– Universităţile vor trece în on-line în următoarele 2 săptămâni.

– Masca devine obligatorie în toate spaţiile publice închise şi deschise, la loc de muncă și în transportul în comun.

 

Excepție fac: copiii mai mici de 5 ani, persoanele singure în birou, prezentatori TV şi invitaţi, cu condiţa respectării distanţei de 3 metri; reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia distanţei de 3 metri între persoane; persoane care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc); activităţi sportive.

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata