parlamentare sus
achitei top

Liliana Minca, sefa ALDE Botosani, a reprezentat interesele consumatorilor in comisia de specialitate din Camera Deputatilor

0 571

Astăzi președintele ALDE Botosani si vicepresedinte ANPC, Liliana Mincă, a reprezentat interesele consumatorilor in ședința Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputaților.
Deputații au dezbătut și votat pentru:

psd parl jos

I. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonantei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații banesti, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale in domeniul bancar Plx84/2018

Propunerea legislativă urmărește protejarea persoanelor fizice, în speță consumatorii. În acest sens, se dorește ca dobânda convențională, atât cea remuneratorie, cât și cea penalizatoare, să nu depășească “cu mai mult de 50% pe an dobândă legală” – art.51 alin.(2).
Cu privire la propunerea de la art.51 alin. (1), înțelegem că aceasta permite creditorilor să perceapă dobândă la dobânzile penalizatoare, în situația în care există o convenție specială și termenul scadenței a fost depășit cu mai mult de un an. Față de această propunere, apreciem următoarele:
-dobânda reprezintă prețul pe care creditorul îl percepe pentru serviciul oferit. Adăugarea unei dobânzi la dobânda penalizatoare nu este justificată;
-mai mult decât atât, așa cum este demonstrat în practică, convențiile încheiate între consumatori și creditori/comercianți, sunt redactate în prealabil de către aceștia din urmă, consumatorul neavând puterea de negociere asupra contractului;
-creditorul are interesul de a declara cât mai tărziu scadența anticipată astfel încât să perceapă dobânzi și dobânzi penalizatoare, cu atât mai mult cu cât, conform legislației speciale, respectiv Ordonanţei de urgenţă nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, după declararea scadenței anticipate, creditorul poate percepe doar dobânzi penalizatoare, iar după începerea executării silite acesta nu mai are dreptul să perceapă dobânzi/dobânzi penalizatoare (art.55 și art.56).
Inițiatori: Daniel Zamfir un grup de senatori si deputați PSD – ALDE: Florica Ica Calota, Ion Cupă, Avram Constantin, Anton Anton, Baisanu Stefan_Alexandru, Cataniciu Steluta Gustica, Livin Dumitru, Nita Mihai, Surgent Marius Gheorghe si senatorii – Ion Hadarca, Mihai Ruse, Ilie_Viorel, Meleșcanu Teodor Viorel, Simionca Ioan.

ANPC a sustinut propunerea legislativă.
„Dobânda maxima pentru creditele ipotecare nu poate depăși:
(a) de mai mult de 2,5 ori dobânda legală în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare.Cum dobânda legală e astăzi 2,25, s-ar ajunge la un maxim de 5,62% (ca în țările europene).
(b) 18% pe an, in cazul creditelor de consum. (IFN-urile nu mai pot percepe dobânzi de 9000%.)”
Raport_de_admitere.

II. Propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credit
pentru consumatori Inițiatori: Daniel Catalin Zamfir si un grup de senatori si deputați PSD si ALDE:
P.d.v Guvern – Favorabil.
ANPC a sustinut propunerea legislativă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata