Lider sindical : „Nu putem asigura formare pentru şcoală profesională pentru că nu avem agenţi ecomici puternici”

0 295

Ministrul Educaţiei a transmis săptămâna trecută planul de şcolarizare pentru anul şcolar viitor. Transmis cu întârziere acesta prevede un număr mai ridicat de clase pntru învăţământul profesional faţă de cel aprobat iniţial. Livi Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, situţia este cu atât mai dificilă la nivelul judeţului Botoşani cu cât nu există agenţi economici care să asigure spaţiile necesare efectuării instruirii practice a elevilor.
„Învăţământul tehnic este o soluţie bună dar trebuie să ne gândim dacă putem face. Noi am avut conform calendarului un ordin pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru anul viitor şi pentru şcolile profesionale trebuia până în decembrie încheiate parteneriate cu agenţii economici care să asigure derularea instuirii practice în acele unităţi econimice. Noi la nivel de Inspectorat Şcolar am definitivat la momentul respectiv o primă confruntare şi s-a mai solicitat încă cinci clase de învăţământ profesional, acum din nou au mai solicitat transformarea a şapte clase în învăţământ profesional şi am ajuns în situaţia în care azi propunem 48 de clase de învăţământ profesional în condiţiile în care noi acorduri cu agenţii economici am avut 34 de clase. Şi la acestea iniţiale măsura era fortaţă pentru că nu avem bază materială. Subdezvoltarea economică a judeţului nostru ne face să nu putem asigura formare pentru şcoală profesională pentru că nu avem agenţi ecomici puternici pentru a putea prelua în parteneriat cu şcolile elevi în şcoli profesionale”, a declarat Liviu Axinte.

În acelaşi timp liderul sindical susţine că agenţii economici ar fi interesaţi de aceste parteneriate dacă ar obţine un avantaj din partea statului. „Dacă legislaţia le-ar oferi ceva ar fi interesaţi. Dacă nu i se oferă nimic acelui agent de ce să-mi ia elevi la practică?. Legislaţia nu-l obligă cu nimic pe acel elev care termină şcoala profesională să lucreze la firma la care a făcut practică. Ca agent econimic se implică, îl şcolarizează, elevul nu are nicio obligaţei faţă de el, să lucreze, să spunem un an – doi, pentru că este libertatea forţei de muncă.Nu sunt apărătorul agenţilor econimici”, a completat Liviu Axinte.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata