Liceul „Gr. Antipa” a fost gazda etapei judetene a concursului de fizica „Stefan Procopiu”

0 586

Liceul Teoretic “Grigore Antipa” a organizat în zilele de 24 și 25 martie 2018, pentru al zecelea an la rând, Concursurile de Fizică ”Ștefan Procopiu” .

Sâmbătă, 24 martie 2018, s-a desfășurat Etapa județeană a Concursului de fizică ”Ștefan Procopiu” al românilor de pretutindeni, înscris în OMEN 24986 / 22.01.2018 – Lista concursurilor județene fără finanțare MEN (la poziția 63), la care au participat 60 de elevi de la unități liceale din județul Botoșani (Botoșani, Dorohoi, Darabani, Trușești, Flămânzi), aproape jumătate dintre ei obținând premii sau mențiuni. Concursul se adresează tuturor tipurilor de profile: teoretic real, teoretic uman, economic și agricol.

Duminică, 25 martie 2018, a avut loc etapa județeană a Concursului de creativitate în fizică și tehnologii ”Ștefan Procopiu” înscris în anexa 7 la OMEN 24986 / 22.01.2018 – Lista concursurilor județene fără finanțare MEN (la poziția 100) .

La acest concurs au participat 70 de elevi, trei sferturi dintre ei obținând premii. Concursul se desfășoară pe 7 secțiuni: tehnici de laborator, referate științifice, fizică pe calculator, compoziții pe teme științifice, fizică tehnologică (aplicată), proiecte antreprenoriale, grupuri de cooperare. Dacă la unele secțiuni lucrările sunt prezentate individual, la altele elevii participă în echipe de trei elevi (tehnici de laborator) sau chiar cinci elevi (grupuri de cooperare). Întrucât este un concurs de creativitate, accentul se pune mai mult pe colaborare și mai puțin pe concurență. Elevii sunt încurajați să își descopere capacitățile creative, vocațiile, aptitudinile în rezolvarea unor probleme mai mult pragmatice decât teoretice. Sunt evaluate abilitățile tehnice sau experimentale, imaginația și originalitatea, utilizarea limbajului științific, mai mult decât calculul matematic. De aceea, diplomele poartă numele unor fizicieni care au revoluționat fizica de-a lungul secolelor: Arhimede, Coandă, Copernic, Galilei, Newton, Einstein, Edison, Jules Verne, sau premiul cel mare – Procopiu – pentru cei care iau cel puțin două dintre celelalte premii.

De notat că de la înființarea celor două concursuri (1995, respectiv 1998), Botoșaniul a organizat de două ori etapa națională, iar la toate etapele naționale elevii botoșăneni ne-au reprezentat cu succes, obținând numeroase premii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata