Liceele cu promovare zero la bacalaureat se vor desființa

0 278

Începând cu anul școlar următor, liceele în care rata de promovare a examenelor de Bacalaureat a fost 0% sau un singur candidat a promovat nu mai pot propune cifre de școlarizare.

La nivelul județului Botoșani această situație este înregistrată la Liceul de Cooperație.

Potrivit școala9.ro, Daniela Vișoianu, expertă în domeniul educației și fosta președintă a Coaliției pentru Educație, atrage atenția că măsura va afecta puternic sistemul pe termen lung și mai ales elevii vor avea de suferit: liceele pot ajunge la desființare, iar abandonul școlar va crește.

Măsura apare în metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular pentru anul școlar 2024—2025. Aceasta a fost publicată joi, 4 ianuarie, în Monitorul Oficial:

 

„Art. 10. — (1) Propunerile privind cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, cu frecvență, zi, învățământ liceal, corespunzătoare filierei/profilului/specializării/calificării profesionale se vor face de către unitățile de învățământ pentru care acestea au obținut autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea prin ordin de ministru. Unitățile de învățământ care, în sesiunile cumulate din anul 2023 ale examenului de bacalaureat, au înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de un singur absolvent nu vor propune cifră de școlarizare la clasa a IX-a cu frecvență zi”, este articolul ce face referire la rata de promovare 0.

Cifra de școlarizare înseamnă numărul de locuri disponibile pentru elevi, pentru clasa a IX-a. Practic, unitățile de învățământ cu un singur elev promovat sau fără niciun candidat promovat în anul școlar anterior nu vor mai primi elevi în clasa a IX-a în septembrie 2024.

Liceele fără promovați la Bac

După Bacalaureatul din anul școlar trecut, din vară, după contestații, cel puțin 55 de licee nu au avut niciun absolvent promovat sau au avut unul singur, ori nu au avut niciun candidat în examene.

Numărul liceelor fără niciun promovat aproape s-a dublat în ultimii patru ani. În 2020 au fost 27 de unități de învățământ în situația asta, în timp ce anul trecut au fost 55.

Desființarea claselor de liceu și a unor specializări școlare poate duce, în timp, nu doar la desființarea completă a unității de învățământ, ci și la un risc mai mare de abandon școlar, avertizează președinta Coaliției pentru Educație. Naveta, lipsa unor specializări îi vor face pe copii să renunțe.

 

Iar în ecuația asta intră și statutul socio-economic: mersul la școală intră în concurență cu imaginea de forță de muncă pentru familiile copiilor.

„Pentru un copil din mediu vulnerabil sau cu statut socio-economic slab trebuie să existe o stimulare financiară, ca familia să priceapă că elevul nu doar că va învăța ceva care să-i folosească, dar asta vine și cu un venit”, explică Vișoianu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata