Legile Educației vin cu schimbări majore în sistemul de învățământ. Modificări la Bacalaureat și Admitere la liceu

0 213

Sistemul de învățământ va trece din nou prin schimbări majore, spre nemulțumirea elevilor și a profesorilor. Apar modificări majore în ceea ce privește examenul de Bacalaureat și admiterea la liceu. Ministrul a prezentat liderilor din coaliția de guvernare draftul Legilor Educației pentru prima dată.

Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, propusese, în urmă cu câteva luni, ca la Bacalaureat să fie o singură probă pentru toate materiile, iar acum Ligia Deca vrea o probă scrisă și una orală, separat, doar la Limba și Literatura Română. Nu e scoasă de tot din calcul nici gramatica, iar în funcție de profilul la care învață, elevii vor avea probe specifice, potrivit unor surse Observator.

Ce probe va avea noul examen de Bacalaureat

  • Limba și literatura română, scris si oral
  • 2 probe scrise pentru limbi străine
  • 2 probe scrise conform profilului (real/uman)
  • o probă scrisă din celalălt profil (uman/real)
  • Limba maternă, scris și oral.

Examen de admitere în liceele unde e concurența mare

În ceea ce privește admiterea la liceu, conform unor surse politice, Lidia Deca ar vrea să rămână valabil examenul de Evaluare Națională, dar pe lângă el să existe și un examen de admitere la liceele unde concurența e foarte mare. Unitățile de învățământ vor putea decide dacă vor sau nu să organizeze un astfel de examen de admitere, însă numai după Evaluarea Națională.

Mai mult, o altă modificare îi privește pe rectorii universităților, care vor avea doar două mandate și vor putea să rămână în funcție cel mult opt ani.

În ședința de marți a coaliției de guvernare, politicienii au decis ca experții din partide să lucreze, alături de Ministerul Educației, din data de 1 februarie pentru ca proiectele Legile Educației să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.

 

Ligia Deca spunea, la final de 2022, că Legile Educației vor fi făcute publice după încheierea procesului de consultare publică, la începutul anului viitor, după vacanţă şi cel mai probabil vor ajunge în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din februarie. Ministrul Educației a precizat că aceste legi vor viza bunăstarea elevilor şi creşterea echităţii în sistem, astfel că ar trebui aşteptate cu bucurie.

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata