Legile Educației au fost votate în Senat, cameră decizională, în prima zi de grevă generală din învățământ

0 140

Parlamentarii au votat în Senat, cameră decizională, în prima zi a grevei generale a angajaților din învățământ, proiectele legilor Educației.

La proiectul legii învățământului Preuniversitar au fost 82 de voturi pentru și 28 împotrivă, iar la proiectul legii învățământului Superior au fost 79 de voturi pentru și 28 împotrivă.

Pentru proiectul legii Învățământului Preuniversitar au fost 81 de voturi pentru și 28 împotrivă.

Pentru proiectul legii Învățământului Superior au fost 78 de voturi pentru și 28 de voturi împotrivă.

Cele mai importante modificări din Legile Educației

Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024, dacă proiectele legilor trec de Parlament până în toamnă.

Admiterea la liceu este un subiect care a stârnit controverse în spațiul public. Parlamentarii au decis ca un examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Națională, va fi introdus în noua lege a Educației, pentru 50% dintre locuri.

 

Religia, impusă ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, la proba specifică a profilului sau specializării

 

Banii pentru materialele profesorilor și posiblitatea de a primi o chirie de 400 de euro pe lună, amendamente eliminate din proiectul Legii învățământului preuniversitar

 

simio cosma

Obligația profesorilor de a promova diversitatea ca resursă de învățare, criticată de cultele religioase, a fost eliminată de deputații din Comisia de învățământ și înlocuită cu „respectarea diversității“

 

Profesorii care nu au locuință în localitatea unde au postul vor beneficia de decontarea transportului.

 

Condamnații penal și cadrele didactice sancționate nu pot fi membri în consiliul de administrație al școlii.

 

Hotărârile CA se vor lua cu majoritate de voturi, nu cu două treimi, cum este acum.

 

Asociațiile de elevi, adăugate pentru prima dată în proiectul legii învățământului drept colaboratori ai Ministerului Educației.

 

Telefonul mobil poate fi confiscat de la elevii din clasele primare și gimnaziu și predat părinților, potrivit unui amendament susținut și de ministrul Educației. Pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor rămâne la dispoziția școlii.

 

Obligațiile și drepturile elevilor.

 

Educația elevelor gravide și a elevilor părinți, introdusă pentru prima dată în legea învățământului. Măsuri propuse: consiliere școlară și psihologică, sprijin financiar, posibilitatea de a amâna examenele, dacă sunt în perioada de naștere.

 

Exmatricularea elevilor, introdusă în proiectul de lege a învățământului, printr-o serie de amendamente susținute de Ministerul Educației, PSD, PNL, UDMR și AUR.

 

Liceele pedagogice vor continua să formeze învățători, iar aceștia se vor putea angaja în învățământ ca suplinitori pentru doar 5 ani. Au nevoie de diplomă de facultate în pedagogia învățământului primar pentrucă titularizare sau definitivare.

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata