Legea carantinării, atacată la CCR
Avocatul Poporului Renate Weber contestă la CCR legea carantinării. Renatte Weber invocă excepția de neconstituționalitate cu privire la sintagma „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare”. Avocatul Poporului a sesizat, vineri, CCR cu privire neconstituţionalitatea articolulului 8, alineatele 3- 9 din legea privind carantina, referitor la ”izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare”.
”După ce trei săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare a pacienţilor diagosticaţi pozitivi (…), după ce s-a văzut ce efecte grave, dramatice a avut lipsa unui cadru legislativ, Avocatul Poporului recidivează şi atacă şi o lege care a fost adoptată de Parlament, în urma deciziei CCR. Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcţie pe care personal nu o înţeleg. Persistenţa de a ataca leg fundamentale care permit Guvernului şi autprtăţilor sanitare să se lupte împotriva epidemiei, mie îmi pare un atac împotriva intereselor fundamentale ale României”, a afirmat Ludovc Orban, la începutul şedinţei de Guvern.
Avocatul Gheorghe Piperea s-a arătat surprins de decizia de ridicare a neconstituționalități legii carantinei mai ales după ce deputații PSD au afirmat în Parlament că se vor asigura că proiectul de lege nu poate fi atacat la CCR.