Lapovita si ninsori pana la jumatatea saptamanii

0 747

Avertismentul meteorologilor de lapoviță și ninsoare este încă în vigoare până diseară, la ora 20, când vor fi precipitații mixte în vest, nord și centru, predominant ninsori la munte și strat de zăpadă consistent la altitudini mari și intensificări ale vântului. Izolat vor fi condiții de polei.

Cantitățile de precipitații vor depăși pe arii restrânse 15 l/mp, cu precădere în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali, unde se va depune strat consistent de zăpadă.

Vântul va avea intensificări în zonele montane, mai ales pe creste, unde rafalele vor depăși 70-90 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită și vizibilitatea redusă. Intensificări temporare vor fi și în celelalte regiuni, cu viteze mai mari în cele vestice și sudice, unde se vor atinge 50-70 km/h.

Duminică
Vremea se va răci în toate regiunile. Înnorările vor persista în zona montană, unde mai ales în prima parte a zilei vor fi ninsori, local mai consistente în Carpaţii Orientali şi estul Meridionalilor, iar vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze ce vor depăşi 60-70 km/h, iar pe creste 80-90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada. Cerul va fi noros pe timpul zilei în estul Transilvaniei şi jumătatea de nord a Moldovei unde local va mai ninge slab, dar şi în sudul Moldovei, estul Munteniei şi în Dobrogea unde vor fi precipitaţii slabe, mai ales ploi, dar trecător şi lapoviţă sau ninsoare. În celelalte regiuni cerul va fi doar parţial noros. Intensificări ale vântului vor fi şi în zonele mai joase de relief, iar în sudul Olteniei, al Munteniei şi al Dobrogei rafalele vor atinge 55-60 km/h, temporar 70 km/h. Noaptea o altă arie de nebulozitate se va extinde în vest-nord-vest unde vor fi precipitaţii mixte care vor favoriza depunerile de polei, la munte vor predomina ninsorile, iar vântul se va intensifica local. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 şi 6 grade, uşor mai ridicate în sud-est, iar cele minime între -12 grade în estul Transilvaniei şi 2-3 grade în sudul Banatului. Presiunea atmosferică va creşte.

Luni 
Vremea se va încălzi din nou în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil în sud şi sud-est, dar va avea înnorări în restul teritoriului. Vor fi precipitaţii slabe ce vor favoriza depunerile de polei, sub formă de ploaie în nord şi nord-vest şi mixte în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali. Vântul va prezenta intensificări la munte, mai ales pe creste, unde vitezele vor depăşi 70 km/h, dar local şi în regiunile vestice cu rafale de 50-55 km/h, în timp ce în restul zonelor va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate în est şi în centru. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 şi 12 grade, iar cele minime între -6…-5 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 8-9 grade în Dealurile Banatului. Pe arii restrânse va fi ceaţă. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.

Marți 
Vremea va fi în general frumoasă şi va deveni mult mai caldă decât în mod normal pentru a doua decadă a lunii decembrie în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări în cursul nopţii în vestul extrem şi în nord-vest unde local va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, cu precădere în masivele nordice, dar local şi în regiunile vestice. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 6 şi 16 grade, iar cele minime între -2 şi 8 grade, mai coborâte în depresiunile Carpaţilor Orientali. Se va semnala ceaţă, în orele dimineţii cu precădere în depresiuni şi în sudul Olteniei, iar noaptea cu caracter local în sud, centru şi est.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata