locale psd
locale sus

La 101 ani a murit ultimul supravietuitor de la “Canalul mortii”

0 637

A murit ultimul supravieţuitor de la Canalul Morţii. Nicolae Tomaziu, cel mai bătrân deţinut politic din România s-a stins la vârsta de 101 ani. Acesta a fost unul dintre cei care au reuşit să iasă scape cu viaţă din lagărele comuniste de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, după 7 ani de temniţă grea.Pentru Nicolae Tomaziu, ororile îndurate de către deținuții lagărelor de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, numit şi Canalul Morţii, au fost însă cât se poate de reale.

Tomaziu s-a născut in 1916 în satul Păltiniş din Botoşani. Încă din primele zile de viață a fost greu încercat de soartă. Mama sa a murit de tifos chiar a doua zi după naştere, lăsând în urma ei alţi patru copii orfani. A fost îngrijit de mic de femeile din sat.

Treizeci de ani mai târziu, Tomaziu a fost arestat după ce a protestat alături de mai mulţi studenţi împotriva regimului.

În timpul procesului a stat la închisoarea Văcărești. De acolo a fost mutat la Aiud, urmând apoi să lucreze în lagărele de la Canalul Morţii.

În 1954, după şapte ani de temniţă grea, Nicolae Tomaziu a fost eliberat. Însă a fost urmărit ulterior, în timpul regimului comunist. Era obligat să anunţe zilnic la Securitate unde merge şi cine vine la el în vizită.

S-a angajat apoi la o ţesătorie din Codlea, in judeţul Braşov, de unde a şi ieşit la pensie.

Tot acolo s-a şi căsătorit cu o pictoriţă. Însă după moartea acesteia, Tomaziu şi-a pierdut casa. În 2014, s-a retras la Mănăstirea Caraiman din Buşteni, unde a început să-şi scrie memoriile. Începutul lui 2017 l-a găsit la Iaşi, în grija unor rude.

În septembrie 2016, președintele Iohannis l-a decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

sursa b1tv.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata