Jurnalista din Darabani ajunsa la ICR Stockholm

0 179
Dărăbăneanca Simona Chițan este deja un nume foarte cunoscut în presa culturală din România. Colaboratoare a mai multor ziare importante precum Evenimentul Zilei sau Adevărul, ea și-a pus semnătura și pe două volume foarte valoroase. Prima carte este un volum de interviuri ”30 de interviuri eveniment“, printre personalitățile care au răspuns întrebărilor jurnalistei numărându-se Octavian Paler, Nicolae Manolescu, Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Mihai Şora, Dan C. Mihăilescu,  Norman Manea, Orhan Pamuk, Oana Pellea, Matei Vişniec, Marcel Iureş sau Andrei Şerban. Pasionată de teatru, Simona Chițan a semnat în coautorat monografia ”Victor Rebengiuc. Omul şi actorul“.
Un cronicar atent al marilor evenimente culturale de la noi, Simona Chițan a făcut trecerea de la presă la diplomația culturală, acum mai bine de trei ani, când a devenit parte a echipei Institutului Cultural Român. La finalul anului trecut, a dat curs unei noi provocări și a acceptat să lucreze în cadrul ICR Stockholm. Am fost curioși să aflăm ce a stat în spatele acestei decizii și cum a fost contactul cu societățile nordice. Am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări, dar ceea ce s-a dorit a fi un interviu s-a transformat într-o adevărată mărturie, pe care am decis să o publicăm cu ocazia zilei sale de naștere, 11 februarie. La mulți ani, Simona!
Trecerea de la presă la comunicare a fost făcută din 2017, de când am început să lucrez pentru Institutul Cultural Român. Nu a fost simplu, eu fiind foarte pasionată de presa scrisă, însă paginile de cultură din ziare s-au împuținat. Presa s-a mutat tot mai mult pe platformele online. A fost o lovitură pentru breaslă, a trebuit ca mulți jurnaliști, colegi de-ai mei foarte buni, să se reprofileze și să se reinventeze. La centrala ICR din București, am comunicat evenimente culturale de anvergură, iar acum, în Suedia, în calitate de referent al ICR Stockholm, implementez, alături de colegii mei, proiecte culturale care reprezintă cultura română în spațiul nordic.
 
Toată experiența acumulată în presa culturală la unele dintre cele mai importante publicații quality din România m-a purtat, în mod firesc, spre această etapă. Cunosc în profunzime zona culturală din România, m-am intersectat de-a lungul timpului cu artiști, producători, operatori din toate zonele și sectoarele culturale, am acoperit mediatic unele dintre cele mai importante evenimente naționale și internaționale. Astfel, în Suedia, continui un parcurs profesional început cu 20 de ani în urmă. A fost foarte multă muncă în spatele fiecărui proiect în care m-am aruncat, însă am făcut totul cu pasiune și mai ales cu o credință neștirbită în valori.
Odinioară, într-un interviu, vă spuneam că poți să devii ceea ce vrei să fii. Acum, pot să afirm că mă simt împăcată cu ceea ce am ajuns să fiu. Sunt împlinită și profesional, și personal, prin fiul meu, care a început să studieze la o școală publică internațională în limba engleză. E un drum nou pentru amândoi, însă e foarte important că ne suntem alături unul celuilalt.
 
Cu fiecare zi ce trece, devin tot mai fascinată de tărâmurile Nordului. Fiind născută iarna – o Vărsătoare luptătoare -, m-am acomodat foarte repede, nu mă sperie nici frigul, nici zăpada, nici dificultățile inerente. Suedezii nu mi se par reci, sunt doar foarte civilizați. Am întâlnit până acum aici români extraordinari, integrați perfect în acest mediu exigent, pentru că, da, Stockholmul e un oraș sofisticat, elegant, dar, în același timp, foarte pretențios. După aproape două luni de când am sosit aici, mă regăsesc într-o continuă descoperire și îndrăgostire de acest spațiu. De-abia aștept, însă, să-i asimilez valorile și să le integrez valorilor pe care le aduc de acasă.
 
Mulțumesc tare,
Simona.

Sursa : darabaneni.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata