Iustina Irimia, colecţie impresionantă de costume populare

0 218

Interpreta botoșăneancă Iustina Irimia, are o colecție impresionantă de costume populare. Totul are legatura cu ceea ce face ea. Are zeci de astfel de ţinute, primite ori cumpărate, se mândreşte tare cu ele dar şi cu tradiţia. „Îmi plac foarte multe toate aceste elemente ale costumului popular, de mică am fost pasionată de folclor, cumva din familie am preluat dragostea pentru tradiţii, pentru folclor, pentru muzica populară, pentru că pana la urma asta sunt: o interpetă de muzică populară şi atunci am început uşor să colecţionez”, a spus Iustina Irimia, pentru observator.tv.

Astăzi, Iustina Irimia poate umple o încăpere cu cele, atenţie, peste 50 de costume populare pe care le-a adunat de-a lungul vremii. Fiecare spune o poveste şi toate sunt moşteniri pe care le duce mai departe. Multe provin din Botoşani, acolo unde sunt de altfel toate începuturile artistei.

Dar în colecţia ei îşi găsesc loc şi cămăşi populare din Bucovina ori din Suceava dar şi traiste ori năframe. De fiecare în parte, Iustina a legat câte o amintire. Trăistuţa roşie are peste 20 de ani, am primit-o de la bunica cadou în momentul în care am început să cânt. La primul festival la care am fost în anul 2000, o port aproape de fiecare dată pe scenă, e un fel de talisman norocos.”, a completat Iustina Irimia.

La fel îi sunt şi iile. Unele cumpărate, altele primite. Sunt brodate manual, ca acum două mii de ani, când au apărut prima dată. Iar Iustina le poartă cu aceeaşi mândrie cu care le purtau pe vremuri femeile la hora din sat ori la slujbele de duminică.

Nu e specialistă în folclor, însă e pasionată de tradiţie. Şi deja ştie să deosebească ia originală de una contrafăcută.

„Broderia la români este una dintre excelenţele mondiale. Dacă o avem reprodusă de tot felul de maişinării se vede, dacă întoarcem pe dos broderia vedem fie suportul de diverse tipuri de ţesături sinetitice care sunt baza să poată perfora acele pe dos, pe de altă parte, o să vedem ce e din punctul nostru de vedere dezastruos, că întră peste un alt principiu fundamental: unicitatea – multiplicarea indistruială a acelei piese. Avem 10 la fel, avem 7 la fel.”,a spus Doina Işfănoni, doctor în Estetica Artelor Vizuale.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata