IPJ Botoșani: „Scopul prezenței noastre în spațiul public, nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a ne asigura că sunt respectate regulile de circulație”

0 1.094

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoşani au ca prioritate siguranța rutieră și siguranța tuturor participanților la trafic. Remintim faptul că scopul prezenței noastre în spațiul public, nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a ne asigura că sunt respectate regulile de circulație precum și pentru a-i identifica și scoate din trafic pe cei care nu înțeleg să le respecte.

 

În primele 8 luni ale anului 2023, polițiștii rutieri au desfăşurat atât activităţi stabilite în planurile realizate la nivelul insituției noastre, ca urmare a analizării evenimentelor înregistrate în cursul anului trecut, cât și activități prevăzute în Programul Operațiunilor Europene al Organizației polițiștilor Rutieri din Europa – ROADPOL, precum și cele din Calendarul de acțiuni al Inspectoratului General al Poliției Române.

 

Prin toate aceste activități s-a urmărit reducerea riscului rutier la nivelul județului nostru.

 

Analizând și urmărind permanent evoluția situației operative și necesitatea prevenirii și combaterii evenimentelor rutiere, în primele opt luni ale acestui an, pe raza întregului județ s-au organizat 187 de acţiuni.

 

În cadrul acestora acțiuni s-a avut în vedere eficientizarea activităților de combatere a principalelor cauze frecvent generatoare de evenimente rutiere, acestea fiind organizate si desfașurate punctual, pe anumite categorii de abateri, sectoare de drum şi intervale de timp.

 

În cadrul activitaților de control și supraveghere a traficului rutier cât și prin exploatarea unor informații cu valoare operativă, la nivelul întregului județ, polițiștii rutieri au descoperit și instrumentat 496 de infracțiuni. Ponderea infracțiunilor constatate o reprezintă conducere sub influența alcoolului, fiind înregistrate 106 fapte.

 

Subliniem faptul că în cadrul acestor activități, polițiștii au confiscat 800 de țigarete și 43.69 m.c. de material lemnos.

 

În această perioadă a fost înregistrată o creștere a faptelor contravenționale constatate de polițiști, respectiv peste 21.000, cu 4.500 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

simio cosma

Astfel, 9.648 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 2.642 de sancțiuni pentru nefolosirea centurii de siguranță, alte 540 de sancțiuni au fost aplicate pentru abateri comise de către pietoni, 555 pentru abateri comise de bicicliști, 185 pentru conducere sub influența alcoolului și 95 de sancțiuni au fost aplicate pentru adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

 

În aceeași perioadă, au fost reţinute 2.654 de permise de conducere, dintre care 2.339, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule, 141 de permise de conducere au fost anulate și 16 permise au fost retrase din motive medicale.

 

De asemenea, s-a procedat la retragerea temporară a 872 de certificate de înmatriculare.

 

 

IV. Evoluţia dinamicii accidentelor de circulaţie

 

Analiza dinamicii accidentelor de circulație grave produse în primele 8 luni ale anului 2023 relevă faptul că acestea se află pe un trend descendent.

 

De la începutul anului până în prezent au fost înregistrate 269 de accidente rutiere, cu 10 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dintre acestea, 49 de accidente au fost grave și 210 accidente au fost ușoare.

 

În ceea ce privește consecințele accidentelor rutiere, respectiv victimele rezultate, precizăm faptul că anul acesta au fost 259 de victime rănite ușor, cu 4 mai puține decât anul trecut și 39 de victime rănite grav, tot cu 4 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

 

De asemenea, în urma producerii accidentelor rutiere au decedat 12 persoane.

 

În perioada de referință, cele mai multe accidente de circulație s-au produs ca urmare a neadaptării vitezei la condițiile de drum sau de trafic, a indisciplinei pietonilor, a nerespectării regulilor privind acordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor și conducere sub influența alcoolului.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata