parlamentare sus
achitei top

Investitii de 4 milioane de euro in Mileanca. Primarul Alexandru Azamfirei: ”Sunt obiective care să îmbunătăţească calitatea vieţii cetăţenilor”

0 1.101

Comuna Mileanca are în componenţa sa patru sate: Mileanca, Codreni, Seliştea şi Scutari. Cel mai vechi document păstrat în care este menţionat satul Mileanca, datează din 4 aprilie 1622. Destinele comunei sunt conduse de primarul Alexandru Azamfirei. În primul său mandat de primar acesta a reușit să atragă în comună proiecte în valoare de aproximativ patru milioane de euro. „Am pornit în acest mandat cu gânduri mari şi cu multe provocări în sensul de a schimba faţa comunei şi de a realiza cât mai multe obiective care să îmbunătăţească calitatea vieţii cetăţenilor. După investire am început să mă interesez pentru sursele de finanţare pentru obiectivele pe care ni le propusesem să le realizăm la nivelul comunităţii. Cea mai stringentă prolemă în comună este alimentarea cu apă. Comuna nu beneficiază de un sistem de apă centralizat şi a trebuit să găsim surse să încercăm să facem o investiţie în acest sens, să aducem apa la poarta şi în curtea cetăţeanului. Am reuşit această investiţie, prin PNDL, o investiţie care acum este realizată peste 60%. Se lucrează intens şi sperăm să o ducem la bun sfârşit şi toţi cetăţenii să beneficieze de apa mult aşteptată.
Înfiinţare sistem de alimenentare cu apă în satul Seliştea. Am reuşit şi am obţinut un aviz de racordare de la reţeaua oraşului Darabani care are în componenţă şi satul Lişmăniţa care este în vecinătatea satului Seliştea şi am obţinut un aviz de racordare şi am realizat o extindere a reţelei. Lucrarea este finalizată pe partea de reţea şi acum se lucrează la racordurile la fiecare cetăţean care doreşte să-şi tragă apă” a declarat Alexandru Azamfirei, ce a adaugat că nu au fost uitate nici investiţiile din domeniul educaţional
”În Codreni exista o şcoală care prin 2008 a fost demolată. Exista la momentul respectiv nişte proiecte prin Ministerul Educaţiei. Conducerea de atunci a UAT-lui a încercat şi a accesat acel proiect, s-a demolat şcoala existentă iar elevii au fost mutaţi provizoriu pentru un an şcolar într-un cămin cultura existent acolo. Problema a fost că constructorul care a început lucrările a dat faliment, şcoala nu s-a mai realizat şi a rămas la un nivel de execuţie intermediar şi toată această problemă a durat zece ani. Elevii care se spera că vor învăţa în condiţii de provizorat un an au trebuit să înveţe zece ani până am realizat şcoala. Am obţinut finanţare şi a fost mai greu pentru că acolo există şi nu e stins nici acum un litigiu cu constructorul, cu cei care au plătit atunci. În cele din urmă am obţinut finanţarea şi am realizat şcoala, una modernă, dotată tehnic şi mobilier iar copii şi cadrele didactice au şcoală care a fost deschisă în noiembrie anul trecut. În centrul de comună, în satul Mileanca, exista o grădiniţă, o clădire foarte veche, total improprie, pe care am demolat-o şi acum este o grădiniţă care va fi gata până la începutul acestui anul şcolar.
Tot în domeniul educaţional avem şi extindere, modernizare şi dotare la Şcoala Gimnazială la corpul C1, cel care este în costrucţie. Lucrările se desfăşoară în ritm bun şi de calitate, au ajuns la jumătatea execuţiei şi sperăm ca anul şcolar viitor va fi şi acolo o şcoală modernă pentru un învăţământ de calitate” a spus primarul comunei Mileanca. Desi au fost investiții importante în infrastructură, nu a fost ignorată nici nevoia comunității de un centru cultural, astfel că in viitorul apropiat va fi construit și un cămin pentru activități culturale si educaționale. ”O altă investiţie care noi o aşteptăm este construirea unui cămin cultural. Avem un proiect depus la Compania Naţioanlă de Investiţii. A fost organizată licitaţia şi a fost desemnat câştigătorul şi se aşteaptă semnarea contractului de execuţie şi începere lucrărilor. Când vedem prima cărămidă pusă începem să numărăm invers.
În anul 2019 printr-un program naţional iniţiat de Ministerul Educaţiei prin care se dorea ca în şcolile din mediul rural să nu mai existe toalete exterioare am beneficiat de aprobarea în şcolile din Scutari şi Seliştea sumele pentru toatele interioare. Deşi sumele au venit târziu, în luna noiembrie, până la sfârşitul lui 2019 am terminat aceste lucrări. În comuna Mileanca nu mai există nicio şcoală care să aibă toalete afară” a completat Alexandru Azamfirei.

psd parl jos

Alte investiţii cu bani din bugetul local
– extindere troturare în satul Mileanca 600 m
– achiziţie casă cu destinaţie locuinţă socială pentru cazuri de violenţă în familie sau de altă natură
– o suprafaţă de teren în vecintatea cimitirului care a fost împrejumuită pentru extinderea cimitirului actual unde nu mai sunt locuri
– împrejmuirea cimitirului din satul Scutari

Tot la capitolul activități culturale, primarul comunei Mileanca a declarat că obiceiurile și tradițiile strămoșești au fost din nou ”reinviate” pentru ca și cei tineri să nu își uite rădăcinile.
”În domeniul cultural am reînfiinţat formaţiile de căiuţi şi capre pentru obiceiurile de iarnă care la Mileanca au existat cândva dar care s-au cam pierdut. Am reabilitat această activitate şi în 2019 am participat la Festivalul de datini de la Botoşani, la Festival la Darabani şi binenţeles şi la noi în comună. Tot anul trecut am realizat în premieră Ziua Comunei. O chestiune nouă pentru noi dar într-un final a fost o zi frumosă, o activitate importantă pentru comunitatea noastră. În iarna 2020, în luna februarie, am realizat o şezătoarea tradiţional românească. A fost şi aceasta o premieră pentru noi şi cu sprijinul personalului de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale am realizat această acţiune.
Avem și o echipă de fotbal, jucăm în campionatul zonal și o menținem pentru că este o activitate care nu trebuie abandonată. Ne mențimen și am terminat sezonul trecut pe primul loc.
Sunt încă multe lucruri de realizat în comuna noastră. Avem unele proiecte în fază de depunere, de scriere și avem multe altele propuneri pentru viitorul mandat. Pentru ceea ce am realizat eu sunt mulțumit și cred că și cetățenii comunității. Am făcut tot ce am putut, am încercat să facem o prioritizare a investițiilor. Cetățenii au văzut că se poate și noi ne-am intersat să le creeăm condiții de trai cât mai civilizate” a menționat Alexandru Azamfirei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata