Interzicerea cumulului pensiei cu salariul la bugetari, respinsă de Guvern

0 575
Guvernul consideră că interzicerea cumulului pensiei cu salariul în instituțiile de stat ar putea să producă blocaje în administrație și respinge o lege depusă în acest sens în Parlament.

  • Deputatul Cristian Buican a înregistrat la Senat, la sfârșitul anului trecut, un proiect de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul în instituțiile publice. Parlamentarul spune că în România a apărut un fenomen alarmant potrivit căruia creștere numărul pensionarilor speciali care la 40-45 de ani ies la pensie și a doua zi se angajează la instituțiile din care s-au pensionat și încasează și salariu. Deputatul spune că prin această lege acești pensionari vor fi încurajați să se angajeze în mediul privat unde este deficit de personal.

Guvernul va adopta, miercuri, un punct de vedere negativ cu privire la această inițiativa parlamentară. De regulă, majoritatea parlamentară respectă la vot semnalele date de Guvern pe proiectele de lege.

Potrivit art. 47 din Constituția României, republicată, pensia este un drept fundamental, garantat în întregime și se datorează pentru munca prestată în trecut. Salariul constituie retribuția angajatului pentru munca prezentă, datorată de angajator, deci și de autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și de regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială.

Instituirea unor măsuri care ar interzice cumulul pensiei cu salariul se poate realiza numai în urma unei analize atente, întrucât poate fi dificil de înlocuit, într-o instituție de stat, o persoană cu o temeinică pregătire de specialitate și experiență acumulată în domeniul în care și-a desfășurat activitatea. Lipsa personalului cu experiență poate produce blocaje și dezechilibre la nivelul bunei funcționări a instituțiilor statului, este opinia Exeecutivului, care nu susține proiectul de interzicere a cumulului pensiei cu salariul pentru bugetari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata