Inculpații din dosarul angajărilor la Spitalul Județean lăsați să plece acasă. Se află sub control judiciar și trebuie să fie la dispoziția anchetatorilor

0 1.311

Magistrații Tribunalului Suceava au decis marți că toți inculpații din dosarul angajărilor la Spitalul Județean Botoșani pot pleca acasă, sub control judiciar, în arest la domiciliu. Deși procurorii DNA au formulat recurs magistrații au considerat că Preda Marinela, Calinciuc Liliana Laura, Tatarcan Silvian Adria, Sărban Cornelia Anca, Preda Marinel și Malancea Claudia vor rămâne în continuare în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile, din data de 11 februarie până în data de 11 martie 2024.

Mai mult acasă vor ajunge acasă și Doina Caba, fostul manager al unității medicale, Coca Crîșmariu și Focșa Mirela care se aflau în arest preventiv încă din luna decembrie a anului trecut.

De asemenea și Vîrlan George Marian a fost plasat sub control judiciar.

Decizia integrală a instanței  AICI 

În perioada 2018 – 2023, inculpații, în calitățile amintite anterior, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical:

– bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, ș.a., sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro, cu precizarea că sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional. Ca o precizare, în anul 2019, „costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro.

– sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

Sumele de bani, identificate, ce ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridica la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata