Începe sezonul numirilor din pix a inspectorilor și directorilor de școli

0 474

Începutul anul școlar coincide cu sezonul numirilor din pix a inspectorilor și directorilor de școli.

Potrivit edupedu.ro, inspectoratele școlare (ISJ) au transmis școlilor încă de acum câteva săptămâni modele de declarații prin care „candidații” la „concursul” de dosare sunt de acord să fie detașați în funcții de inspectori sau directori, conform mai multor documente publicate de ISJ-urile din țară.

La fel, inspectorii generali și generali adjuncți vor fi numiți din pix de ministrul Educației.

Inspectorul școlar general este numit de ministru, om politic, iar șefii de inspectorate școlare sunt la rândul lor oameni politici – membri în organizațiile locale sau județene PSD, PNL sau UDMR. Ei numesc inspectorii din subordine și, mai apoi, directorii de școli. Toți directorii numiți sunt astfel la mâna inspectorilor politici. Numirile de inspectori de școli și de directori au loc și cu 3 luni înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale, stabilite pe 24 noiembrie – 8 decembrie.

Termenul de numire este de un an școlar.

Potrivit edupedu.ro, toți cei numiți de politicieni din pix sunt „detașați în interesul învățământului” câte un an: sunt în funcție, prin numire, „până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar”, după cum scrie în deciziile de numire. Asta în condițiile în care inspectorii școlari ar fi trebuit să fie pe posturi în urma promovării unor concursuri, dar Ministerul Educației refuză din 2021 încoace să le organizeze.

Este vorba despre 42 de inspectori școlari generali, circa 130 de inspectori școlari generali adjuncți și peste 1.000 de inspectori școlari (calculat la o medie de 25 de inspectori școlari de specialitate într-un inspectorat școlar județean / cel al Municipiului București).

În același timp, toți inspectorii școlari de specialitate, inspectorii școlari adjuncți și inspectorii școlari generali din inspectoratele școlare județene (ISJ) și al inspectoratului școlar al Municipiului București (ISMB) sunt „în așteptare” cu numirea în funcție. Toți cei actuali sunt detașați în funcție, niciunul nu a susținut concurs în ultimii 4 ani cel puțin, de când Ministerul Educației refuză să îl organizeze și merge pe „încredere”.

ISJ Botoșani

Bogdan Suruciuc inspector școlar general

simio cosma

Ciprian Manolache inspector școlar general adjunct

Cristina Bălăucă inspector școlar general adjunct

Asta ne arată tot raportul Ministerului Educației pentru anul școlar 2022-2023: „în anul şcolar 2022-2023, toate funcțiile de inspector şcolar general și inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare au fost ocupate prin detaşare în interesul învățământului, în condițiile legii, având în vedere faptul că începând cu 2023 acestea urmează să fie reorganizate conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023”.

Este vorba de 130 de inspectori cu funcții de conducere, plus încă până la aproximativ 30 de inspectori de specialitate în fiecare inspectorat școlar din cele 41 de județe și Municipiul București.

Inițial, toate posturile din actualele inspectorate școlare urmau să fie scoase la concurs în acest an, unul electoral cu 4 rânduri de alegeri politice, prevedea proiectul de calendar pentru legislația subsecventă din august 2023. Regulile pentru recrutarea șefilor de direcții județene și a inspectorilor trebuiau stabilite până în februarie 2024, dar ministerul condus de Ligia Deca le-a amânat cu un an.

Inspectori școlari ISJ Botoșani 

La nivel național 1.336 de directori și directori adjuncți vor fi numiți de inspectorii școlari generali după ce posturile din școlile lor au rămas neocupate și după a treia rundă a concursului de directori. La nivelul județului Botoșani majoritatea unităților au conduceri în urma concursurilor organizate în anii anteriori. Astfel sunt 20 de directori și directori adjuncți in unitățile școlare numiți cu delegație. 

Directori și directori adjuncți cu delegație Botoșani 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata