Incendiu puternic la Durnești: 26 de hectare de grâu și miriște au fost făcute scrum

0 358

Aproximativ 11 hectare dintr-un lan de grâu netreierat, 15 hectare de miriște și 15 baloți de paie au ars, în această după-amiază, pe un câmp din localitatea Durnești. Incendiul violent punea în pericol și alte culturi.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială de stingere. Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

Cel mai probabil, incendiul a fost generat de scântei mecanice provenite de la un utilaj agricol folosit pentru formarea baloților de paie.

„La o temperatură de 33 grade Celsius a avut loc un incendiu devastator pe o târla din Durnesti.

Totul a pornit de la o balotieră în mers.

Fac postarea pentru a vă arăta cat de repede se poate extinde un incendiu și câte pagube poate provoca.

Transmit felicitări pompierilor pentru promptitudine și profesionalism,tinerilor din sat care au sărit în sprijin,limitând astfel extinderea incendiului și pompierului Alex care fiind în timpul liber a venit în grabă mare ajutând la oprirea extinderii pagubelor.

Vă mulțumesc!”, a spus Vasile Sasu primarul din Durnești.

simio cosma

Pentru a preveni incendiile în această perioadă, proprietarii terenurilor și reprezentanții asociațiilor agricole trebuie să:

 

– verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături;

 

– remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;

 

– alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;

 

– asigure punctele de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă;

 

– asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri şi păduri sau căi ferate adiacente;

 

– strângă paiele rezultate în urma recoltării şi să are imediat miriştea;

 

– respecte regulile privind fumatul şi utilizarea focului deschis.

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata