„Împreună pentru viață” o noua campanie lansata de pompierii botosaneni

0 191

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al județului Botoşani derulează, timp de cinci zile, o noua campanie de donare de sânge la care vor participa zeci de pompieri militari și voluntari, dar și voluntari din cadrul programului național „Salvatori din pasiune”.

Bonurile primite vor fi „transformate” in daruri pentru familiile nevoiașe.

Astăzi, în prima zi a campaniei, alături de pompieri militari, au dăruit o șansă la viață și șefii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din Mitoc, Vorona, Copalau, Românești, Unteni și Cotusca.

Gestul pompierilor botoşăneni de astăzi nu este singular. Salvatorii răspund constant apelurilor lansate de Centrul de Transfuzii Botoșani, demonstrând că există numeroase moduri de a veni în sprijinul vieții.

Totodată, doresc ca acest gest sa fie și un îndemn pentru locuitorii judeţului să vină să doneze sânge.

5 lucruri de stiut despre donatul de sange:

1. Donatul de sange in mod regulat este asociat cu o reducere a riscului de infarct miocardic – studiu aici.
2. Este recomandat pentru a reduce cantitatea de fier aflata in exces in organism. Aceasta este asociata si cu un risc ridicat de a dezvolta cancer – studiu aici.
3. Sangele donat este folosit in diverse tratamente (operatii cardiovasculare, transplanturi, traume masive, boli hematice, complicatii de sarcina, malarie, anemie, etc.).
4. O singura transfuzie de sange poate ajuta in medie 3 vieti.
5. Dupa donarea celor 450 de ml de sange, cantitatea de sange revine la normal in cateva ore.

Beneficii pentru donarea de sange:

1 zi de concediu platit – Pentru fiecare donare de sange, ai dreptul la o zi suplimentara de concediu platit!
Analize gratuite -Beneficiezi de un set de analize gratuit: RH, grupa sangvina, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis si probe hepatice.
Bonuri de masa – Fiecare donator primeste 7 bonuri de masa in valoare totala de 60 lei.
Cresterea imunitatii – Dupa ce donezi, corpul tau isi reface cantitatea de sange necesara in corp, proces care improspateaza sangele si creste imunitatea.
Donatorii de sange pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumatate de litru donata.
Scaderea cantitatii de fier din organism. Un nivel crescut de fier in sange poate accelera procesul de oxidare a colesterolului si conduce, in final, la boli cardiovasculare.
O rata mult mai mica de incidente cardiace pentru donatorii de sange periodici. Un studiu facut in Finlanda pe un grup de peste 3000 de barbati – a demonstrat ca acestia si-au redus cu 88% sansa unui incident cardiovascular.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata