Hilar : Salariul unui necalificat aproape egal cu al unui debutant la catedra

0 576

Cadrele didactice primesc în această lună salariile majorate. Joi acelştia vor primi salarii care pentru prima dată includ indemnizaţie de hrană dar şiun sfert din ecartul între salariile prezente şi cele aferente anului 2022, respectiv 300 de lei brut.
Norma de hrană este 207 lei pentru luna lucrată integral. Având în vedere că în luna ianuarie a fost şi vacanţă, perioadă în care cei mai mulţi angajaţi din şcoli au avut concediu de odihnă, norma de hrană aferentă acestei luni este de 226 de lei brut, respectiv 140 de lei net.

 

„Creşterile salariale acordate nu sunt imense. Acum s-a ajuns ca profesor debutant să aibă salariu de 2000 de lei, ce înseamnă o sută de lei pe ziua lucrătoare. Nu ştiu dacă pentru o sută de lei pe zi, cel mai bun absolvent de informatică va accepta să vină profesor. Deci ar trebui ca abordarea ministerului să fie un pic diferită, gândită poate şi o altă grilă, cu implicarea sindicatelor. Toate grilele de salarizare ni s-au impus, iar în unele nu există nicio logică”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ. Potrivit liderului LSI, un profesor debutant va primi 2055 de lei net, faţă de 1791 de lei în ianuarie, iar un profesor cu gradul I, cu peste 40 de ani vechime, va lua 3692 de lei, faţă de 3400. Salariul net al unui învăţător cu studii medii, cu o vechime de peste 40 de ani, este de 2972 de lei (2739 lei în ianuarie). Profesorul necalificat va lua 1880 de lei (faţă de 1546 în ianuarie), iar un profesor definitiv se va putea baza pe 2180 de lei net, în condiţiile în care luna trecută a primit o leafă de 1885 de lei. „Nemulțumirea noastră și să nu ne întrebăm de ce nu vor cei mai buni absolvenți să fie profesori. Aș vrea să vă spun doar că între salariul unui profesor necalificat și al unui profesor debutant calificat nu este 200 de lei diferență”, a precizat liderul sindical.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata