Guvernul vrea să majoreze cu 50% impozitele pe casă
Scumpirile parcă nu sunt suficiente pentru noi, astfel că Guvernul vrea să ne majoreze și impozitele pe case cu până la 50%.
Potrivit antena 3, senatorii PSD și PNL au depus amendamente în Parlament, pe şest. Este vorba despre amendamente depuse în Parlament, nu la Guvern, de către senatori, din partea Partidului Social Democrat și din partea Partidului Național Liberal.
Şi-au dat seama cei din coaliția de guvernare că e nevoie de bani la bugetul de stat și nu puteau aștepta până în 2024-2025, așa cum cereau primarii, ca să-și actualizeze sistemele, astfel încât să poată încasa noile taxe locale, așa cum prevede Codul fiscal care a fost modificat în această vară.
Astfel, se vine cu aceste modificări în Parlament, iar ele pot fi aplicate imediat.
Chiar de la data de 1 ianuarie 2023, va crește baza de impozitare cu 50% pentru impozitele pe clădiri.
Rămâne însă la latitudinea primarilor, în acest caz, dacă vor aplica aceste majorări, dar sunt forțați cumva de coaliția de guvernare, pentru că cel mai probabil nu vor mai primi bani pentru proiecte și astfel finanțarea nu va mai veni de la bugetul central.
Spre exemplu, pentru o clădire din beton, pentru care până acum era perceput un impozit de 1.000 de lei, ce are instalații de apă, canalizare, instalații electrice și de încălzire, ar putea să ajungă la 1.500 de lei impozitul.
Rămâne de văzut cât de repede vor fi aplicate toate aceste majorări și mai ales dacă toți primarii le vor aplica.
De asemenea, potrivit ministrului de Finanțe, se va trece la dezbaterea în Parlament pentru aceste amendamente, care se pare, așadar, că au au susținerea coaliției de guvernare, din moment ce au fost depuse chiar din interiorul său.
UPDATE
Senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate, a declarat miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
”Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a explicat Adrian Câciu, conform Agerpres.
Mai mulți bani în ”buzunarul” primăriilor
Întrebat cu cât ar putea creşte impozitele, ministrul a răspuns că nu e neapărat necesar să fie majorate, deoarece în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.
”Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale. Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri impozite nu va fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică”, a spus Adrian Câciu.
Conform Digi24, liderii coaliției de guvernare iau în calcul chiar majorarea, despre care se ferește să vorbească direct ministrul de Finanțe. Taxele pe locuințe ar urma să crească cu 50%. Astfel, dacă până astăzi plăteați pentru un apartament cu 3 camere un impozit anual de 200 de lei, din anul următor ar urma să plătiți cu 100 de lei mai mult. Scopul este unul clar: mai mulți bani pentru primării.