locale psd
locale sus

Guvernul vrea sa amane cu un an returnarea donatiilor pentru Cumintenia Pamantului

0 622

Ministerul Culturii a publicat pe site un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se amână cu un an, până la 31 decembrie 2018, termenul de returnare a donaţiilor făcute de români pentru cumpărarea statuii Cuminţenia Pământului a lui Constantin Brâncuşi. Suma care trebuie returnată este de 1,23 milioane de euro.

În momentul de faţă este în vigoare HG 1016/2016, care prevede returnarea sumelor donate în contul Cuminţeniei Pământului până la 31 decembrie 2017.

Suma care trebuie returnată este de 1,23 milioane de euro, bani donaţi de români pentru cumpărarea statuii. Pentru că statul nu a putut contribui decât cu 5 milioane de euro, Guvernul Cioloş a iniţiat o campanie de subscripţie publică, pentru strângerea diferenţei până la 11 milioane de euro, suma negociată cu proprietarii statuii. Banii nu s-au strâns până la termenul stabilit, aşa că sumele donate trebuie returnate.

HG 106/2016 a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut, cu termen de restituire a banilor până pe 31 decembrie 2017. Până spre finele lunii octombrie, nu a apărut nicio noutate privind restituirea banilor. Pe 25 octombrie, Ministerul Culturii a dat un comunicat prin care anunţa modalitatea prin care se vor returna aceşti bani, stabilind proceduri diferite în funcţie de tipul donaţiei: virament, transfer bancar, donaţie pe site-ul dedicat, SMS, mandat poştal etc.

După nici o săptămână, acelaşi minister publică pe site un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care termenul de restituire a banilor este amânat cu un an, până pe 31 decembrie 2018.

Din nota de fundamentare şi introducerea ordonanţei, reiese că guvernul se află în imposibilitate tehnică de a returna banii şi că trebuie date nişte reglementări pentru identificarea instituţiei care va returna banii, stabilirea unor comisioane etc.

„Ținând cont de faptul că, lipsa unei reglementări privind suportarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale, a costurilor restituirii sumelor colectate pentru achiziționarea operei de artă Cumințenia Pământului, ar face imposibilă restituirea sumelor în condițiile H.G. nr. 1016/2016, considerăm ca se impune adoptarea de urgență a acestei reglementări.

Totodată, având în vedere complexitatea și noutatea reglementării prevăzute de H.G. nr. 1016/2016 (procedura de returnare a donațiilor în cazul în care nu se achiziționează opera de artă), precum și faptul că până în prezent nu a fost posibilă restituirea sumelor din cauza lipsei temeiului legal pentru plata comisionelor din bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, se impune prorogarea acestui termen, urmând ca restituirea efectivă a sumelor donate conform prezentei ordonanțe de urgență să se realizeze până cel târziu la data de 31 decembrie 2018″, se arată în Nota de fundamentare a OUG.

Ca atare, guvernul propune prelungirea termenului de restituire a banilor cu un an. Proiectul de ordonanţă este lansat în dezbatere publică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata