1 martie andrei

Guvernul revine la politizarea funcției de prefect

0 161

Guvernul revine la politizarea prefecţilor, după 15 ani în care aceştia au fost aleşi, teoretic, din rândul funcţionarilor publici. În 2006 a fost impusă profesionalizarea acestei funcţii, la cererea Uniunii Europene.

Reprezentanţii Guvernului în teritoriu vor putea să fi numiţi politic. Cele trei partide aflate la guvernare, PNL, USR și UDMR discută încă despre punerea în funcție a prefecților și doresc să numească prefecți dintre colegii de partid. Conform legislației în vigoare, membri de partid care doresc funcția de prefect trebuie să demisioneze întâi din organizația politică din care fac parte și să se angajeze într-o instituție administrativă locală.

Ludovic Orban a anunţat marți că PNL va avea 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR-PLUS va avea 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR va avea 5 prefecţi şi 10 subprefecţi şi consideră că negocierile cu celelalte partide vor fi finalizate într-o săptămână sau dou ă.

„Actul normativ va clarifica statutul prefectului şi subprefectului ca fiind funcţii de demnitate publică atât corelativ cu poziţiile exprimate la nivel politic de Parlamentul României şi cu Strategia privind funcţia publică 2016-2020, cât şi corelativ cu necesitatea de clarificare a statului prefectului şi subprefectului identificată prin Programul de guvernare.

Prefecţii şi subprefecţii îşi vor păstra calitatea de înalt funcţionar public pentru o perioadă de maxim 30 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. Prin aplicarea noii reglementări, ocuparea unor funcţii de demnitate publică de către prefect şi subprefect, situaţie în care aceştia pot fi membri ai unor partide politice, este în concordanţă cu rolul prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local, Guvernul fiind o autoritate publică care are structură politică”, se precizează în nota de fundamentare a actului normativ.

Potrivit modificărilor propuse, se va înfiinţa şi funcţia de secretar de general al instituţiei prefectului

„Înfiinţarea acestei funcţii reprezintă o garanţie suplimentară privind îndeplinirea imparţială a atribuţiilor prefectului, inclusiv în contextul în care acesta este demnitar.

Acesta sprijină activitatea prefectului în exercitarea atribuţiilor prevăzute la art. 255 din Codul administrativ (controlul de legalitate) şi coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuţii”, se mai arată în nota de fundamentare.

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata