Guvernul majoreaza punctul de pensia si indemnizatia pentru cresterea copilului

0 818

Guvernul României a adoptat, miercuri, două ordonanţe de urgenţă prin care la indemnizaţia minimă de creştere a copilului se vor adăuga 17 lei, iar pensia minimă se va majora cu 120 de lei, anunţă Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

„Indemnizaţia minimă de creştere a copilului se va majora la 1.250 de lei, de la 1 ianuarie 2018, faţă de 1.233 de lei cât este în prezent. Pentru asigurarea acestei majorări, indemnizaţia de creştere a copilului nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinţă (ISR). În prezent, valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizaţia va avea valoarea a 2,5 ISR”, conform Ministerului Muncii.

Ordonanţa adoptată miercuri de Guvern prevede şi creşterea pensiei minime de la 520 de lei la 640 de lei, dar şi a punctului de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, începând cu 1 iulie 2018.

„Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi anul viitor, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018”, anunţă sursa citată.

Din 1 septembrie, indemnizaţia de creştere a copilului a fost plafonată la cel mult 8.500 de lei.

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului,

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata