Guvernul a fost dat în judecată : Elevii cer anularea HG care blochează reducerile pentru transport judeţean

0 553

Asociaţia Elevilor din Constanţa dă Guvernul în judecată şi cere anularea HG care blochează reducerile pentru transport judeţean.

simio cosma

AEC a început demersurile pentru obţinerea reducerilor elevilor la transportul judeţean în urmă cu un an şi jumătate, însă după mai multe discuţii cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa, AEC a apelat la instanţă. Tribunalul Constanţa a respins cererea iniţială, motivând că nu este de responsabilitatea Consiliului Judeţean să acorde reducerile, deoarece actele normative pe care se bazează aceste reduceri ţin de Ministerul Educaţiei.

„Motivul pentru care HG nr. 309/1996 afectează aplicarea reducerilor este o contradicţie legislativă. Art. 84 din Legea educaţiei prevede dreptul elevilor la „tarif redus” pentru transportul judeţean. Acest drept presupune obligaţia operatorilor de transport de a vinde elevilor abonamente deja reduse cu 50%, respectiv gratuitate, iar, în schimb, aceştia să primească din partea consiliilor judeţene, compensaţii de serviciu public care să acopere pierderile suferite. Acest procedeu a fost adoptat de România şi prin Legea serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, ca urmare a intrării României în Uniunea Europeană. Totuşi, HG nr. 309/1996 prevede ca metodă de aplicare a reducerilor elevilor, decontul. Conform art. 6, alin. (2), „elevii şi studenţii vor achită integral costul călătoriei şi se vor prezenta la unităţile de învăţământ, pentru decontare”, se arată într-un comunicat transmis miercuri, presei, de AEC.

Potrivit AEC, este o contradicţie, deoarece presupune faptul că unităţile de învăţământ primesc banii pentru aceste reduceri, şi nu operatorii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata