Guvernul a decis: Punctul de trecere a frontierei de la Racovăț se redeschide după 13 ani

0 175

Guvernul a decis în şedinţa de joi deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ, România-Diakivţi, Ucraina, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

” Tot astăzi, guvernul a decis deschiderea Punctului Internațional de Trecere a Frontierei de Stat și a Biroului Vamal de Frontieră Racovăț, România – Diakivți, Ucraina. Acest act normativ prevede redeschiderea unui punct de trecere a frontierei care era închis de 12 ani, 13 ani aproape, neîndeplinind în toată această perioadă cerințele necesare pentru un punct de trecere a frontierei externe. Acest punct se va deschide pentru traficul internațional de persoane, în regim de trafic pietonal și rutier, inclusiv autobuze, inclusiv cu marfă, cu program de funcționare permanent. Face parte din măsurile pe care Guvernul României le-a pregătit și le-a implementat pentru a veni în sprijinul Ucrainei, a cetățenilor ucraineni, dar și deschiderea manifestată față de fluxul de cetățeni refugiați, dar și fluxuri de marfă, România fiind unul dintre statele care acționează extrem de activ pentru a sprijini atât Ucraina, cât și cetățenii acestei țări care sunt afectați de agresiunea militară rusă. Operaționalizarea noului regim de funcționare a acestui punct de trecere a frontierei de stat se va realiza gradual, într-o primă etapă urmând să fie deschis pentru trecerea camioanelor fără încărcătură și a cisternelor cu combustibil, și apoi, în funcție de condițiile de infrastructură, și pentru alte tipuri de vehicule și de mărfuri. Posturile necesare efectuării controlului pentru frontiera de stat, respectiv controlul mărfurilor, vor fi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat pentru Poliția de Frontieră, Autoritatea Vamală Română și pentru Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.”, a declarat Dan Cărbunaru, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că decizia face parte din măsurile pe care Guvernul de la Bucureşti le-a pregătit şi le-a implementat pentru a veni în sprijinul Ucrainei.

Vama Racovăț a fost închisă în 2010, fiindcă nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare. Partea românească a vămii a fost reabilitată cu 3,5 milioane de euro, dar, din păcate, nu și cea ucraineană, motiv pentru care nu a putut fi redeschisă.

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata