Guvernul a aprobat proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul

0 560

Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul și prevede prelungirea activității până la 70 de ani a fost aprobat în prima lectură din ședința de Guvern de miercuri, urmând ca săptămâna viitoare să fie prezentată o variantă finală care va ajunge în Parlament, a declarat  ministrul Muncii Raluca Turcan, la conferința de presă de la Guvern.

Excepție de la regulă pot face membrii Academiei Române, personalul didactic plătit cu ora sau persoanele care lucrează cu contract de drepturi de autor. „Persoanele își pot prelungi activitatea până la 70 de ani atât în sectorul public cât și în cel privat. De asemenea, au posibilitatea să revină asupra opțiunii de a munci și să se întoarcă la pensie înainte de vârsta de 70 de ani, iar anii munciți în plus de către persoanele care optează pentru continuarea activității conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii. Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe, depune o cerere în sensul acesta, este suficientă pentru a-și putea continua activitatea.

Pentru sectorul public există niște reglementări specifice și anume: în momentul în care o persoană optează pentru prelungirea activității, atunci, dacă îndeplinește condițiile de pensionare, se suspendă dreptul la pensie.Acțiunea continuării activității are drept consecință suspendarea pensiei și cei care cumulează în momentul de față pensia cu salariul de la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ să-și exprime această opțiune.

 

Evident că angajatorii trebuie să-i informeze pe cei care în momentul de față se află în situație de cumul pensie-salariu, iar dacă nu fac lucrul acesta, vor suporta consecințe sub formă de amendă.

În același timp, proiectul reglementează și situația persoanelor care au calitatea de pensionar în momentul de față și care pot să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani.”, a declarat Raluca Turcan.

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata